Ce este un regizor tehnic?



Regizor tehnic (Technical Director) din sfera artistică/media

Regizorul tehnic (TD) activează în cadrul unei companii de teatru sau de film/studio, de televiziune sau agenţie media. Această persoană, deţine, de obicei, cel mai înalt nivel de competenţă într-un anumit domeniu tehnic şi poate fi recunoscută în calitate de expert în această industrie.

Film

În mod normal, un TD este un amestec între un artist şi un programator, responsabil pentru aspectele tehnice ale producţiei de film. El trebuie să fie atent la ținuta personajelor, trebuie să programeze shaderele, trebuie să facă probe simulând filmarea pentru a identifica ce va fi necesar la filmarea propriu-zisă, trebuie să verifice datele de pe computer pentru a vedea transformările care se fac între o scenă de film și viitoarea.

O altă responsabilitate a unui TD este de a avea grijă de orice probleme tehnice periodice cu care se confruntă artiştii şi de a dezvolta instrumente particularizate pentru a îmbunătăţi mediul de lucru al artiştilor.

„Artist Tehnic”, „Animator Tehnic” sau „Director Tehnic General” sunt folosiți câteodată ca termeni sinonimi. Însă rolul unui TD este mai precis definit, de ex. „Effects TD”, „Lighting TD”, „Modeling TD”, „Pipeline TD”, „Creature TD”, „Hair TD”, „Cloth TD”.

Televiziune

În SUA, TD-ul lucrează sub directa supervizare a directorului (regizorului) de televiziune. TD-ul are îndatorirea de a schimba manual sursele video, să facă montaj live și să scrie titlurile așa cum îi ordonă directorul de televiziune (acesta din urmă, nu interacționează direct cu echipa de producție așa încât TD-ul trebuie să coordoneze producția și să ia decizii rapide). TD-ul își rezervă un nivel de autonomie în cazuri excepționale atunci când poate fi forțat să închidă   imaginea mai devreme (fade to black), ori să schimbe imaginea la filmările care nu au cel mai bun standard de calitate la emisiunile în direct.

În UK, TD-ul funcţionează ca şef al echipei tehnice, asigurându-se că persoanele care filmează sunt la posturi, verifică echipamentele pentru a fi pregătite înainte de sesiunea de înregistrări sau pentru difuzarea unei emisiuni în direct.

TD-ul îi poate instrui pe membrii echipei fără experienţă tehnică. În directă colaborare cu regizorul artistic, TD-ul poate interveni și el mai mult sau mai puțin în partea creativă a producției, în funcție de situație.

TD-ul este de obicei responsabil de calitatea tehnică a semnalului dintr-o emisiune înregistrată sau în direct și de asemenea are echipamente pentru a măsura și a evalua parametrii video.

Teatru

Regizorul tehnic trebuie să se asigure că echipamentul tehnic este funcțional, menținut în condiții de siguranță. De asemenea aceste îndatoriri pot fi gestionate și de către administrator.

Regizorul tehnic este în strânsă colaborare cu scenograful și cu regizorul spectacolului. Responsabilitatea lor este să determine cum va fi construit decorul și din ce materiale.

Regizorul tehnic va completa drafturile artistice ale scenografului cu completări tehnice. Documentele vor fi date tâmplarilor care vor construi decorul după aceste schițe. Acestea trebuie să fie foarte clare și cu toate informațiile necesare pentru executarea elementelor de producție.

Regizorul tehnic poate coordona, de asemenea, aspectele tehnice de iluminat, audio, precum şi efectele speciale pe scenă.

Comments
One Response to “Ce este un regizor tehnic?”
  1. george spune:

    sint un regizor tehnic de teatru ,si intreb dece dupa stresul la care sintem expusi remuneratia si sporurile sint mici ,nu sintem si noi oameni?,de ce nu se face nimic in privinta asta

Lasă un comentariu

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero