Mingile tuturor campionatelor mondiale de fotbal

Fotografiile mingilor tuturor campionatelor mondiale de fotbal, începând cu mingea simplă a primului campionat din Uruguay din anul 1930 și terminând cu mingea „Jabulani” a ultimului campionat mondial din Africa de Sud (2010), au fost făcute de fotograful german Jens Heilmann în cadrul proiectului «Die Weltmeisterschaftsbälle». S-a lansat un album foto cu toate mingile campionatelor mondiale de fotbal:

Mingea „T-Model”, la Cupa Mondială din 1930, care a avut loc în Uruguay:

Mingea „Federale 102” la Cupa Mondială 1934 în Italia:

Mingea „ALLEN” la Cupa Mondială 1938 în Franţa:

Mingea “Super Duplo T” Cupa Mondială 1950 în Brazilia:

Mingea “Swiss WC Match Ball”Cupa Mondială 1954 în Elveţia:

Mingea „TOP-STAR” Cupa Mondială 1958 în Suedia:

Minge de fotbal „Mr. Crack ” Campionatul Mondial de Fotbal 1962 din Chile:

Mingea „Challenge 4-Star” la Cupa Mondială 1966 în Anglia:

Prima minge „oficială”,”Telstar” la Cupa Mondială din 1970 în Mexic. Mingea de piele  „Telstar” a fost cusută de mână din 32 de elemente – 12 pentagoane şi 20 hexagoane – şi a devenit cea mai rotundă minge a acelor ani. Designul său a intrat pentru totdeauna în istoria fotbalului. Mingea albă, decorată cu pentagoane negre – Telstar (Star de Televiziune, ” Star of television”, „Star TV”) este mult mai bine vizibilă pe ecranele alb-negru ale televizoarelor. Această mingea a devenit prototipul pentru generaţiile viitoare de mingi.

De atunci, pentru fiecare Campionat Mondial s-a dezvoltat o minge de fotbal nouă şi unică, specifică pentru acel eveniment.

Mingea oficială „Telstar Durlast” a Cupei Mondiale 1974 din Germania:

Mingea oficială „Tango Riverplate” a Cupei Mondiale 1978 în Argentina:

Mingea oficială „Tango España” la Cupa Mondială 1982 din Spania:

Mingea oficială „Azteco Mexic” la Cupa Mondială 1986 în Mexic. „Azteco Mexic” – prima minge oficială a Campionatului FIFA, confecţionată din materiale sintetice. Ca rezultat, durata de viață a mingii a crescut semnificativ, iar gradul de absorbţie a apei a scăzut.

Mingea oficială „Etrusco Unico” la Cupa Mondială 1990 în Italia. La crearea mingii de fotbal Adidas „Etrusco Unico” s-au folosit numai materiale sintetice. A devenit prima minge a cărui strat interior a fost realizat din spumă poliuretanică, permiţând mingii să fie mai plină de viaţă, rapidă şi în totalitate impermeabilă. În numele si designul mingii s-au imprimat istoria antică a Italiei şi moștenirea culturală etruscă. Trei capete de lei etrusci împodobesc fiecare din cele 20 de triade.

Mingea oficială „Questra” la Cupa Mondială 1994 din SUA:

Mingea oficială „EQT Tricolore” la Cupa Mondială 1998 din Franţa. „EQT Tricolore” este prima minge multicoloră a campionatului. Steagul Franței şi coada unui cocoş, simbol tradiţional al Franţei şi al Federaţiei Franceze de Fotbal, se reflectă în numele şi designul acestei mingi.

Mingea oficială „Fevernova” la Cupa Mondială 2002 în Coreea de Sud şi Japonia. „Fevernova” este prima minge oficială proiectată diferit de designul mingii tradiţionale „Tango” din 1978. Desenul şi gama de culori sunt inspirate de culturile din Orientul Îndepărtat. Stratul special de spumă sintetică a contribuit la îmbunătăţirea caracteristicilor mingii, iar carcasa formată din trei straturi de tesaturi oferă o precizie mai mare de lovitură și o previzibilitate a traiectoriei de zbor.

Mingea oficială „Teamgeist” World Cup 2006 din Germania. Carcasa şi panourile, unite prin tehnologia de lipire termică, oferă rezistenţă la apă şi o suprafaţă mult mai netedă, pentru a îmbunătăţi eficienţa loviturii. Desenul este executat în gama alb şi negru, culorile tradiţionale ale echipei naţionale ale Germaniei, cu garnitură de aur, un simbol al Cupei Mondiale, şi acoperit cu un strat de protecţie transparent. Numele mingii „Teamgeist” înseamnă „spirit de echipă”.

Mingea oficială „Jabulani” World Cup 2010 din Africa de Sud. Mingea „Jabulani” este făcută 100% din poliuretan termoplastic, care o face cea  uşoară și cea mai aerodinamică minge. Compania „Adidas”  declară că suprafaţa mingii este echipată cu un profil de înaltă tehnologie care stabilizează traiectoria de zbor şi fixează mingea în mănuşile portarului.

Reclame
Comments
One Response to “Mingile tuturor campionatelor mondiale de fotbal”
  1. Mie imi place mingea din 1978 Argentina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: