Top 16 Cele mai scumpe substanţe din lume

Aurul înseamnă în mod automat lux, nu? Acest metal pretios este frecvent asociat cu bogăţia şi puterea regală.
Cu toate acestea, se pare că această substanţă este mult mai ieftină decât multe alte substanţe, mult mai rare şi mult mai scumpe. Vă prezentăm un top 16 a celor mai scumpe substanţe din lume, catalogate în fucţie de preţ per gram.

16. Şofran.
De fapt, sofranul este singurul din această listă, care este mai ieftin decât aurul.
Preţ: 11.13 dolari per gram.
Utilizare: Şofranul este o plantă erbacee cu flori, din familia Irişilor. Acesta este folosit ca remediu natural care vindecă aproape toate bolile cunoscute, de la depresie până la ciclurile menstruale neregulate.
Este folosit de asemenea pe post de condiment şi colorant natural (portocaliu).

15. Aur.
Preţ: 56.73 dolari per gram.
Utilizare: În plus faţă de utilizarea tradiţională a aurului în industria de bijuterii, acest metal preţios este de asemenea utilizat pe post de conductor electric şi pentru prevenţia coroziunii.

14. Rodiu.
Preţ: 58 dolari pe gram
1630 de dolari pe uncie.
Utilizare: Rodiul este utilizat în principal la convertoarele catalitice pentru reducerea emisiilor de carbon provenite de la autoturisme. Compuşii rodiului sunt substanţe extrem de toxice şi cancerigene.

13. Platina.
Preţ: 60 dolari per gram.
1637 de dolari pe uncie.
Utilizare: Platina şi aliajele sale sunt folosite în producţia de bijuterii, în calitate de catalizator pentru experimente ştiinţifice şi în medicină, în special împotriva cancerului. În fiecare an, dor industria de bijuterii la nivel mondial consuma proximativ 50 de tone de platină.

12. Metamfetamina
Preţ: 100 dolari per gram.
Utilizare: Metamfetamina este o substanţă narcotică psiho-stimulentă, care creaza puternice stari euforice, dar şi o dependenta fizica ce se instalează extrem de rapid.

11. Cornul de rinocer
Preţ: 110 dolari per gram.
50.000 de dolari pe uncie.
Utilizare: Cornul de rinocer este apreciat în special în Vietnam, pentru capacitatea de a vindeca de cancer. Utilizarea sa în scopuri medicale include de asemenea şi tratarea febrelor şi a altor boli.
Din cauza cererii mari şi a braconajului, rinocerul este o specie în pericol de dispariţie.

10. Heroina.
Preţ: 130 dolari per gram.
Acest opioid este administrat intravenos, inhalat şi fumat, cu scopul modificării stărilor de conştiinţă. Heroina poate provoca convulsii sau comă.

9. Cocaina.
Preţ: 215 dolari per gram.
Utilizare: Popularitatea acestei substanţe narcotice adictive este legată de efectul stimulativ, îmbunătăţirea aparentă a stării de spirit şi a puterii de muncă.

8. LSD.
Preţ: 3.000 dolari per gram.
Utilizare: Nostalgicii încearcă să retrăiasca anii 60, desigur prin intermediul halucinaţiilor.

7. Plutoniu.
Preţ: 4,000 dolari per gram.
Utilizare: Metal greu, radioactiv, de culoare alb-argintie, este utilizat pe scară largă în fabricarea armelor nucleare, combustibilului nuclear şi ca sursă de energie pentru navele spaţiale.

6. Painit.
Preţ: 9.000 dolari per gram, sau 1.800 dolari per carat.
Utilizare: Painitul este un mineral portocaliu sau roşu-brun. A fostdescoperit în Myanmar, la mijlocul anilor '50 şi de atunci este considerat piatra cea mai preţioasă şi rară din lume. Utilizat de asemenea ca cristal cu efect terapeutic.

5. Taaffeit.
Preţ: de la 2.500 la 20.000 de dolari per gram, sau de la 500 $ la 4.000 dolari per carat.
Utilizare: Această piatră pretioasa de culoarea lavandei, este considerată a fi de un milion de ori mai rară decât diamantele. Este folosită doar ca piatră preţioasă.

4. Tritiu.
Preţ: 30.000 dolari per gram.
Utilizare: Este folosit în sursele de lumină. În special pentru inscripţiile luminoase "exit", în teatre, şcoli şi birouri.

3. Diamant.
Preţ: 55.000 dolari per gram. Piatra incoloră poate costa mai mult de 11.000 dolari per carat, iar diamantele colorate sunt mult mai scumpe.
Utilizare: Inele de logodna, unde altundeva! (Alex Hemingway)

2. Californiu 252.
Preţ: 27 milioane dolari per gram.
Utilizare: Surprinzator pentru un material atât de scump, izotopii californiumului nu au (deocamdată) nici o aplicaţie practică. Acest element a fost creat doar o singură dată, la descoperirea sa în 1950.

1. Antimaterie.
Preţ: 62,5 trilioane dolari per gram.
Utilizare: Antimateria poate fi teoretic folosită în viitor drept combustibil pentru navele spaţiale interplanetare.

Comments
2 Responses to “Top 16 Cele mai scumpe substanţe din lume”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] citit pe Oracool un top al celor mai scumpe 16 substante din lume si am descoperit cu aceasta ocazie ca painitul (un mineral portocaliu sau roşu-brun), descoperit […]

  2. […] n-aveam că tritiu este ce este şi mai costă şi 30,000 de dolari un […]



Lasă un comentariu

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero