16 invenţii făcute de femei

Timp de secole femeia a fost considerată păstrătoarea căminului, astfel încât ştiinţa şi alte activităţi sociale au fost apanajul bărbaţilor. Cu toate acestea, istoria a dat exemple de femei care au inventat diverse lucruri, printre care multe destinate tot bărbaţilor. În luna femeilor risipim stereotipul conform căruia numai bărbaţii reprezintă motoarele progresului.

 

Astrolabul. Dispozitivul pentru măsurarea coordonatelor corpurilor cereşti a fost  inventat în anul 370 î.Hr , de Hypatia din Alexandria, femeie filosof, astronom şi matematician.

 

 

Şampania roz. Nicole Clicquot-Barbier în 1808 a dezvoltat tehnologia „Remuage”, prin care şampania se filtrează timp de trei luni, devenind cristalină. Reţeta de un real succes ce a îmbunătăţit semnificativ calitatea băuturii.

 

 

Fierăstrăul circular. Tabitha Babbitt a urmărit o lungă perioadă de timp bărbaţii implicaţi în tăierea lemnului cu fierăstraul special cu două mânere de care trebuie tras înainte şi înapoi. Deşi povara era similara la ambii tăietori, buştenii se tăiau doar la mişcarea înainte, iar la mişcarea înapoi nu se întâmpla nimic. Babbitt a considerat pe bună dreptate această acţiune ca o risipă de energie şi în 1810 a creat un prototip al unui fierăstrău circular, care a fost folosit mai târziu în industria de cherestea.

 

 

Periscopul pentru submarine. Cu acest instrument, care a fost brevetat în 1845 de Sarah Mather se determină distanţa până la obiectele observate.

 

 

Conservele cu carne. În 1873, la Expoziţia Mondială de la Viena, Nadejda Kozhina a demonstrat metoda de pregătire a conservelor cu carne, invenţie pentru care a primit o medalie.

 

 

Maşina de spălat vase. spărgând câteva exemplare din setul sau preferat de porţelan, Josephine Cochran a creat o maşina care spală vesela fără să o spargă. Acest lucru s-a întâmplat în 1886, dar abia 40 de ani mai târziu dispozitivul a fost recunoscut ca un lucru necesar în gospodarie.

 

 

Sutienul. Acest important detaliu din garderoba feminină a fost brevetat de Hermine Kadol în Franţa, în 1889. În atelierul său de corsete doamna Kadol a expus un produs denumit „Le Bien-Etre” („stare de bine”). Cupele acestui sutien erau susţinute de două panglici din satin, iar din spate, toata această construcţie se ataşa de corset.

 

 

Maşina de dezăpezit. Curătenie trebuie să fie nu numai în casă, ci şi afară, a decis secretara Cynthia Westover şi  în 1892 a încropit-o pe strabunica utilajelor moderne de dezăpezire.

 

 

Ştergătoarele de parbriz. Fiindu-i milă de un şofer nevoit să şteargă  din minut în minut parbrizul în timpul unui viscol, Mary Anderson a inventat în 1903 sistemul de ştergere automată.

 

 

Filtrul de cafea. Primul filtru de cafea a fost improvizat de către Merlitte Benz, folosind o foaie de caiet, în 1909.

 

 

Toba de eşapament. Acest filtru acustic a fost inventat de El Dolores Jones în1917, după care lumea din jurul nostru a devenit un pic mai liniştită.

 

 

Scutecele. Mamă şi gospodină obosită, Marion Donovan a cusut în 1917, dintr-o perdea de duş, un capac rezistent la umezeală pentru scutece. Spre deosebire de glisoarelor de cauciuc, care erau deja pe piaţă, designul propus nu producea erupţii cutanate şi nu strângea pielea copilului.

 

 

Biscuiţii cu ciocolată. În 1930, în timpul pregătirii biscuiţilor după reţeta clasică, Ruth Wakefield a încercat un experiment, topind ciocolată şi adăugând-o în aluat. Au iesit nişte biscuiţi foarte gustoşi, pe care mai târziu Ruth şi soţul său i-au lansat în producţie de serie.

 

 

Wi-Fi. Hedy Lamarr a câştigat notorietate după ce a jucat în filmul regizat de cehul Gustav Machatý, în care, pentru prima dată în istoria cinematografului a existat o scenă erotică explicita, fapt pentru care Adolf Hitler a numit-o duşman al celui de-al treilea Reich, iar Papa Pius al XII a făcut apel la catolici să nu vizioneze filmul. Dar Hedy nu a performat doar în cinematografie. În 1941 ea a brevetat un instrument secret de comunicare care modifica dinamic frecvenţa de emisie, pentru a face dificilă intercepta de către inamic. Din 1962 acest dispozitiv a fost folosit la torpilele americane, iar azi e folosit în conecsiunile mobile şi de internet.

 

 

Vesta antiglonţ. În 1965, Dr. Stephanie Kwolek a inventat un material sintetic numit Kevlar, care este de cinci ori mai puternic decât oţelul. Invenţia sa a salvat mii de vieţi de ofiţeri de poliţie, pompieri şi militari. Kevlarul a devenit baza pentru vestele antiglonţ.

 

Siliconul. Sculptoriţa Patricia Billings şi-a propus să creeze un aditiv de ciment care sa împiedice distrugerea operelor sale. După mai mulţi ani de experimente, în 1970, ea a şi-a atins scopul şi a inventat o tencuială indestructibilă. La scurt timp, Billings a constatat că materialul era de asemenea deosebit de rezistent la foc.

Comments
One Response to “16 invenţii făcute de femei”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Lasă un comentariu

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero