Imagini cheie în istoria fotografiei

Câteva fotografii esenţiale, care au influențat dezvoltarea fotografiei în general:

În 1825, Joseph Nicéphore Niépce a făcut această reproducere după o gravură. Nu este de fapt o fotografie, ci o heliografie. Din 2002 obiectul aparţine Bibliotecii Naționale a Franței.

 

 

După un an, în 1826 Niépce realizează prima fotografie a unui mediul real – vedere de la fereastra sa. A avut nevoie de o expunere de 8 ore.

 

 

În 1838, un alt francez, Louis Jacques Mandé Daguerre, cu ajutorul tehnologiei proprii de obţinere a unui dagherotip, a devenit autorul primei fotografii cu imaginea unui om. Pe colțul bulevardului du Temple, un om cu un picior ridicat. Probabil i se curăţau pantofii.

 

 

Prim portret fotografic a fost auto-portretul inventatorului și fotografului american, Robert Cornelius, realizat în 1839.

 

 

Prima femeie apărută în fotografie este Dorothy Catherine Draper, care a fost fotografiată de fratele ei, John William Draper, în același 1839.

 

 

Prima fotografie erotică este datată 1850. Autorul ei este francezul Félix-Jacques Antoine Moulin.

 

 

Britanicul Roger Fenton a devenit nu numai unul dintre fondatorii artei fotografice în Marea Britanie, dar este considerat a fi şi primul fotograf de război. În 1855, Roger și asistentul său au participat la războiul din Crimeea. Iată o fotografie a cărutei sale fotografice. În timpul războiului Fenton a reuşit să facă mai mult de 300 de negative de mari dimensiuni.

 

 

Această fotografie din 1850 a contribuit mai mult la dezvoltarea medicinei decât la cea a fotografiei. Phineas Gage, un obisnuit muncitor la căile ferate, a suferit un accident în care prin craniu i-a tracut o tijă de metal (vezi foto). Povestea lui Phineas, care a supravieţuit traumei și a mai trăit încă 12 ani, este considerată a fi primul experiment medical privind efectul lobului frontal asupra unui individ. Craniul lui Phineas este acum expus la Harvard.

 

 

Următoarele două fotografii îşi dispută între ele titlul de prima fotografie făcută în Asia. Prima imagine prezintă un pod de pontoane peste râul Ind, care face legatura dintre teritoriul Indiei moderne și Pakistan, orașul Attock. Potrivit unor date neconfirmate, fotografia a fost facută în 1861.

 

 

În cea de-a doua fotografie e reprezentat Fort Lahore, de asemenea în Pakistan. Datarea 1864 provoacă încă controverse printre istoricii.

 

 

Anul 1865. Prima fotografie subacvatică realizată de William Thompson (foto), în Marea Britanie.

 

 

Prima fotografie color, realizată de fizicianul James Clerk Maxwell în 1861.

 

 

În 1893 a fost realizată prima fotografie într-un studio profesionist. Locul și autorul este necunoscut.

 

 

Prima fotografie a inaugurării unui preşedinte american. Fotografie făcută în 1864, în timpul celei de-a doua inaugurări a lui Abraham Lincoln.

 

 

Prima fotografie color a unor obiecte reale. „Peisaj din sudul Franței” (metoda dicromată), realizată de Louis Arthur Ducos du Hauron în 1877.

 

 

Prima fotografie aeriană, făcută în 1858 de Gaspard-Félix Tournachon, reprezentând o panoramă a Parisului.

 

 

Prima fotografie din spaţiul cosmic, facută de la bordul rachetei V-2, lansată de americani pe 24 octombrie 1946. În imagine –  Mexicul.

 

 

Prima fotografie digitală a fost creată în 1957 de americanul Russell Kirsch. În fapt, aceasta era o fotografie obișnuită, scanată în format electronic.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: