Cele mai neobişnuite poduri din lume

La momentul actual în lume există un număr uriaş de poduri. Podul este una din cele mai vechi invenţii ale umanităţii. Când primii oameni mutau copaci de acolo unde au căzut, acolo unde era imposibil să treacă râul înot, au apărut primele poduri. Podurile unesc ceea ce a fost împărţit de natură. Unele dintre ele sunt capodopere de arhitectură, despre ele vom vorbi în acest articol.

 

Este problematică determinarea celui mai lung pod din lume. În aceste fotografii – cel mai lung pod situat deasupra suprafeţei apei. Este podul chinez Qingdao Haiwan Bridge, pentru construcţia căruia, guvernul chinez a cheltuit 8.72 miliarde de dolari. Podul are 42500 de metri.

În cazul în care nu luăm în considerare amplasarea podului, laurii ar trebui să-i revină magistralei thailandeze Bang Na Expressway. De fapt, aceasta este o structură supraterană de tip „punte”, care se întinde pe distanţa de 54 kilometri.

Dacă e să vorbim despre poduri suspendate, cel mai lung dintre ele este în Japonia şi face puntea de legătură între insulele Honshu şi Awaji. Acest pod este numit Akashi Kaikyo şi este cel mai mare pod suspendat din lume, cu o lungime totală de aproape 4 km – 3911 de metri.

Peste Lacul Pontchartrain în Louisiana, SUA, trece cel mai lung pod-baraj din lume. Podul este alcătuit din două drumuri separate. Lungimea celui mai lung dintre ele este mai mare 38420 de metri. În total, podul conţine mai mult de 9000 de plăci de beton.

În lista campionilor intră de asemenea podul olandez „Erasmusbrug„, din Rotterdam. Este un pod suspendat pe un singur pilon, compus din două structuri. Lungimea podului este de 802 metri

Pe fluviul Mississippi, în Illinois, SUA se află un pod vechi, numit Old Chain of Rocks Bridge. Este cel mai lung pod pentru pietoni şi ciclisti din lume. Peste acest pod a trecut legendara autostradă Route 66 până în 1967, când traseul a fost schimbat. Timp de treizeci şi unu de ani podul a fost practic nefolosit, iar în 1999 a fost numit oficial pietonal-ciclist. Lungimea podului este de 1631 metri.

În Myanmar se află cel mai lung pod de lemn, numit U Bein, construit în 1849, având lungimea de 1200 metri.

Şuvoaiele de apă au format cel mai mare pod natural din lume – Rainbow Bridge. Podul curcubeu se află în Utah, SUA şi înălţimea lui depăşeşte lungimea: 88, 4 m faţă de 83, 8 metri.

În Aberfeldy, Scoţia, este cel mai lung pod din plastic. El duce spre clubul local de golf şi se numeşte Wade. Lungimea este de 113 de metri.

În Germania, în Magdeburg, se află cel mai lung pod de apă din lume (numit „pod-apeduct”). Acesta contribuie la traversarea a două canale – canalul Mittelland şi canalul care leagă râul Elba şi Havel. Are lungimea de 918 de metri. Pe el pot trece atât navele cât şi pietonii.

Viaductul Millau din Franţa. În fiecare vară, afluxul de turişti în micul oraş Millau devine centrul blocajelor de trafic. Acest pod a fost creat cu scopul de a decongestiona autostrada principală care trece prin Millau. Autostrada pe a cărei traseu se află podul conectează sudul oraşului Beziers de capitala franceză, Paris. Înălţimea podului la cel mai înalt punct  este de 341 de metri, fapt care îl face mai înalt decat Turnul Eiffel. Lungimea podului este de 2460 de metri.

La momentul construcţiei  viaductului, acesta se afla in fruntea clasamentului. Omniprezentii chinezi  l-au depăşit cu proiectul Si Du River Bridge. Podul de pe râul Siduhe este situat la înălţimea de 472 de metri. Lungimea sa totală este de 1222 de metri.

Deasupra canionului Gorge, în Colorado, SUA, se află Royal Gorge Bridge, considerat de asemenea unul dintre cele mai înalte poduri din lume. La început era traversat şi de maşini, dar acum pe el au acces doar pietonii. Distanţa de la pod la apa râuli Arkansas, care şerpueste sub el este de 384 metri. La o lungime de 384 metri, lăţimea podului este de doar 5 metri.

Dacă criteriul ar fi cel mai inalt pod deasupra nivelului mării, atunci primul loc ar trebui să aparţină podului Bailey din Himalaya indiană. Valea Ladakh, în care este situat, are o altitudine medie de 5602 metri deasupra nivelului mării.  Există un „dar”: nu există nici o fotografie a podului (anunţăm cu această ocazie un concurs: Cine ne va trimite o fotografie cu podul Bailey, are şansa să câstige, în urma tragerii la sorţi, o scrisoare de recomandare pentru o vizită la Dalai Lama).

În Sydney, Australia este însa cel mai lat pod,  Sydney Harbour Bridge. El trece bineînţeles prin Sydney Harbour. are laţimea de 49 de metri şi lungimea de 1149 metri. Este amenajat cu piste pentru ciclism, pentru pietoni, cu nouă benzi auto şi două linii de cale ferată. Construcţia de oţel cântăreşte 52800 de tone.

În oraşul Calcutta, în India se află podul Howrah. Este situat pe râul Hooghly, un afluent al fluviului Gange. Acesta este podul cu cea mai mare tranzitare reală. În 24 de ore, pe el trec patru milioane de pietoni şi aproape 150000 de vehicule.

Cel mai scurt din lume este recunoscut podul Zavikon din insula Bridge. Lungimea acestuia are numai zece metri. Lucru amuzant este că podul în fapt, este internaţional. El leagă două insuliţe deţinute de Statele Unite şi administrate de către Canada. Acest pod este situat într-o zonă cunoscută sub numele de „O mie de insule”

Comments
One Response to “Cele mai neobişnuite poduri din lume”
  1. Multumesc frumos pentru toate articolele care le postati…Imi place blog-ul d-voastra…AVETI GUSTURI!…Am pus si la mine cu link spre d-voastra.
    SPOR LA TREABA!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: