Sculpturi sonore

Sculptorul și designerul american, de origine italiană, Harry Bertoia (1915 – 1978) este bine cunoscut pentru sculpturile lui monumentale dar și pentru clasicul scaun Bertoia.  El a fost de asemenea bujutier, designer de printuri artistice, filosof. A proiectat scaune moderne, a realizat peste 50 de sculpturi publice, sute de monoprinturi gravate și a creat mii de piese de artă. Bertoia a împins valul artei moderne într-o perioadă de explorare nu numai a vizualului ci și al auditivului și tactilului.

La începutul anilor 1970, Harry Bertoia împreună cu fiul său, Val Bertoia, au făcut sute de sculpturi sonore. Acestea reprezintă formarea proiectului artistic Sonambient. Sonambient a fost termenul lui Bertoia pe care l-a folosit pentru a descrie mediul spațial și tonal creat de aceste sculpturi. El le-a realizat în diverse forme, lungimi și grosimi în scopul de a dobândi o serie de sunete delicate și ascuțite. A experimentat căutând echilibrul armonic cu metalul din care au rezultat tonuri pure, unice.  Când sunt atinse, lovite ori periate, aceste sculpturi devin abstracții sonore atunci când se influențează și se lovesc unele de altele. Sunetele sunt organice, misterioase.

Sonambient-ul consistă și din gonguri și tije suspendate. În cadrul hambarului său renovat, Harry a făcut mai mult de 360 de înregistrări pe benzi magnetice, din care unele sunt disponibile și pe cd-uri. Bertoia a înregistrat 11 albume LP ”Sonambient”.

El nu a făcut niciodată aceeași piesă de două ori, căutând mereu un sunet diferit sau mai bogat folosind tije de diferite dimensiuni. Tijele răsună fiecare în cealaltă, barele sună ceva de genul clopoțeilor zen, iar tunetele gongurilor au combinații nesfârșite. Hambarul a rămas intact cu sculpturile sonore ale lui Bertoia, iar fiul său, Val, continuă să țină concerte acolo.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: