Ron Galella – naşul culturii paparazzi americane

La sfârşitul anilor 1950 când regizorul Federico Fellini scria scenariul pentru filmul „La Dolce Vita”, avea nevoie de un nume pentru un personaj, un fotograf de ştiri. El a ales numele de Paparazzo.

Cum a ales acest nume? Un etimolog spune ca Fellini pretindea că a fost porecla unui prieten din copilărie şi că paparazzo în argoul calabria desemnează un ţânţar deosebit de zgomotos şi iritant. Un alt etimolog spune că paparazzo înseamnă „vrabie” şi că Fellini a ales numele deoarece îi vedea pe fotografii de presă ca pe nişte păsărele înfometate roind în jurul celebrităţilor. Iar un alt etimolog susţine că Fellini a luat numele de la un hangiu grec din Calabria numit Coriolano Paparazzo, al cărui nume a fost iniţial Papasaratsis (care aparent se traduce ca „preot-făcător de șei”).

Indiferent de originea numelui personajului, el aşa a rămas. După lansarea ”La Dolce Vita”, tuturor fotografilor de celebrităţi  li s-a spus paparazzi. În SUA, cel mai proeminent paparazzi a fost fără îndoială Ron Galella.

Galella s-a născut în Bronx în 1931, fiind fiul unui imigrant meşter de sicrie. În timpul serviciului militar desfășurat pe perioada războiului din Coreea (1950-1953), el a fost antrenat ca fotograf, atât la sol cât şi în aer. Când războiul s-a terminat şi a fost eliberat din serviciul activ, Galella a revenit la New York, neştiind încotro să o apuce. A descoperit o sursă de venit „la ușa lui”. New York  este desigur căminul multor celebrităţi, iar Galella a descoperit că ar putea câştiga bani ca fotograf liber profesionist, fotografiind imagini sincere cu oameni celebri.

La acea vreme, celebrităţile pozau pentru fotografii de publicitate, care erau făcute de obicei la evenimente publice programate –  lansări, spectacole, baluri şi petreceri. Celebrităţile se lăsau fotografiate în locuri special rezervate fotografilor, având o înțelegere tacită cu aceştia. Se opreau pentru poză şi erau pozaţi. Galella a ignorat înţelegerea. El  a fotografiat celebrităţile angajate în aspectele obişnuite ale vieţii, mergând la sala de sport, cumpărături, plimbându-şi câinele, luând masa la restaurant. El le-a fotografiat în haine obişnuite, fără machiaj, în situaţii adesea lipsite de strălucire. Le-a fotografiat fără permisiunea lor, şi, adesea, fără ştirea lor.

Reviste ca Photoplay sau Modern Screen au cumpărat nesăţios fotografiile sale. Tabloide precum National Enquirer au plătit sume mari de bani pentru captarea momentelor necontrolate a celor bogați și faimoși. Până la sfârşitul anilor 1950, Ron Galella a devenit fotograful numărul unu al celebrităţilor în Statele Unite. De la mijlocul anilor 1960 şi pentru următorii douăzeci de ani, viaţa lui a fost consumată aproape în întregime în New York, Las Vegas și Hollywood.

Despre munca sa, Galella a spus: „Munca mea este plină de riscuri, ameninţări, violenţă ocazională şi uneori, nebunie ce necesită umilire şi ridicol.” A experimentat umilinţa, ridicolul şi violenţa. Brigitte Bardot și-a pus prietenii să-l stropească cu un furtun. Jackie Kennedy Onassis l-a adus în faţa tribunalului, unde a primit un ordin de restricție care îi interzicea să se apropie la mai puţin de cincizeci de metri de ea. Marlon Brando a acționat de unul singur, fracturându-i maxilarul. Ulterior, Galella purta o casca de fotbal, când îl fotografia pe Brando.

Ar fi dificil de apărat etica lui Galella sau etica paparazzilor care l-au urmat. Dar când un fotograf e plătit cu câteva mii de dolari pentru o fotografie cu Paris Hilton care face ceva jenant sau o jumătate de milion de dolari pentru o fotografie cu corpul Annei Nicole Smith cărat pe targă, dar numai cu câteva sute de dolari pentru o fotografie a unui copil care moare de SIDA în Africa, nu este surprinzător faptul că paparazzi rămâne o profesie înfloritoare.

Al Pacino, Robert De Niro – 1982

Al Pacino

Andy Warhol

Angelina Jolie, John Voight

Chris Stein, Debbie Harry, Andy Warhol. 1982

David Bowie, Mick Jagger – 1985

David Bowie, Yoko Ono, John Lennon – 1975

Dustin Hoffman

Elizabeth Taylor – 1970

Elizabeth Taylor – 1989

Elvis Presley – 1975

Jackie Kennedy Onassis

Jerry Hall, Mick Jagger

Jerry Hall, Mick Jagger

Jerry Hall, Mick Jagger, Arnold Schwarzenegger, Maria Shriver

John Travolta, Sylvester Stallone

Julia Roberts

Madonna, Sean Penn

Kate Moss – 1993

Marlon Brando – 1985

Marlon Brando, Ron Galella

Michael Jackson, Veronica Ali, Muhammed Ali – 1977

Roman Polanski, Sharon Tate

Sean Lennon, Michael Jackson

Susan Anton, Sylvester Stallone, Andy Warhol – 1979

Woody Allen

Ron Galella

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: