Măști rituale (3) – OCEANIA

Măștile din Oceania s-au dezvoltat având o mare varietate de forme estetice datorită culturii insulelor și peninsulelor răspândite în această regiune – Oceanul Pacific: Polinezia – inclusiv Noua Zeelandă, Melanezia – inclusiv Papua Noua Guinee și Micronezia.

Este o cultură în care se venerează strămoșii, iar ceremoniile religioase sunt dedicate acestora. Evident că multe dintre tipurile de măști au conexiuni cu activitățile societăților secrete. Masca este privită ca un instrument de revelație, dând formă sacrului. Ea face legătura cu prezența ancestrală, aducând astfel trecutul în prezent.

În Papua Noua Guinee, măștile duk-duk și tubuan ale membrilor unei societăți secrete teroriste sunt utilizate pentru a impune coduri sociale de intimidare. Acestea înfățișează spirite supranaturale agresive, au forme conice și sunt construite din diverse materiale: trestie de zahăr, frunze, scoarță de copaci, stuf etc. Materialele sunt pictate în culori strălucitoare, predominând roșul cărămiziu și verdele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Măștile Tatanua se găsesc în regiunile central și nordice ale Noii Irlande, insulă ce aparține de Papua Noua Guinee. Masca are o față făcută din lemn, atașată la un cadru din trestie de zahăr decorat cu fibre vegetale, șiruri de semințe și pastă albă de var. Decorația este inspirată de tipul de frizură pe care îl poartă un tânăr în doliu atunci când o parte din cap este rasă și acoperită cu pastă de var.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În vestul Melaneziei, măștile ceremoniale ancestrale au o mare varietate de forme și sunt create din diverse materiale. Regiunea râului Sepik, în nord-centrul Noii Guinee, este o sursă extrem de bogată a acestor forme de măști, majoritatea sculptate în lemn, variind de la fețe mici la forme fantastice mari având aplicate pe lemn coji diverse, fibre, piei de animale, semințe, flori, pene. Măștile sunt policrome, se folosesc culori de pământ, roșu, galben, albul de var și cărbunele negru. Adesea reprezintă spiritele supranaturale, precum și pe cele ale strămoșilor lor, având prin urmare semnificații atât religioase cât și sociale.

 

Reclame
Comments
One Response to “Măști rituale (3) – OCEANIA”
  1. victor spune:

    Îmi place. Foarte interesant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: