Relația omului cu locul

de Gabriela Romaneț

Relaţia omului cu locul în care trăieşte, munceşte, petrece devine o preocupare importantă a societăţii în care trăim. Afacerile prospere ale investitorilor în designul interior şi în imobiliare se bazează pe interesul oamenilor faţă de loc.
Relaţia pe care omul o stabileşte cu locul, indiferent că este acasă, biroul de la servici, restaurant, parc, este de natură „personală”. Adică, trebuie să se regăsească pe sine, să-şi regăsească particularităţile psihologice, culturale, sociale în locul în care se simte bine. Mediul este unul conţinător. Adaptarea la mediu se face pasiv, după criteriul similitudinii, omul nu face altceva decât să caute locul care seamnă cu el, care îl reprezintă. Faţă de acest mediu se nasc percepţiile de deja vu.
Adaptarea activă la mediu este cea în care se modifică mediul după propriile nevoi, intenţii, aspiraţii. Astfel, locul în care petreci o mare parte din zi suportă transformările aduse pentru a-l individualiza, a-l încărca cu mărcile propriei persoane: obiecte personale cu rol tranzitoriu, de legătură între impersonal şi familiar, diplome care să ateste calificarea profesională, fotografii cu familia etc., în general, obiecte „de acasă” care formează un mic altar. Creatorul – omul „sfinţeşte locul” –  transformă locul pentru a se putea recunoaşte în el, pentru a crea iluzia că mediul îl conţine, pentru a comunica nonverbal cât mai mult. Oamenii preferă să se exprime pe sine non-verbal, prin hainele pe care le poartă, prin obiectele pe care le etalează, prin mediul care-l reprezintă, decât să facă precizări verbale despre propria persoană. Mediul este, în acest caz, subordonat omului narcisic şi supus schimbărilor datorită sentimentului uman de atotputernicie.
Cu locul numit „acasă” se stabileşte o relaţie intimă, pulsională şi narcisică. Este cel care te ascunde, te izolează şi securizează faţă de societate, este locul în care tu faci regulile, este locul care îţi provoacă plăcere sau neplăcere, este locul în care laşi măştile sociale şi te priveşti des în oglindă. Există şi un fel de profesie care subliniază dedicaţia pentru „acasă”, cea de casnică sau casnic. Schimbul energetic, „cuantic”, cu obiectele din casă reprezintă dorinţa de posesiune, de marcare a teritoriului „al meu”. Omul, în acest loc, regresează la infantil, jucând în alt scenariu, de tip parental.
Există un tip de relaţie cu locul, bazată pe indiferenţă afectivă. Reacţiile de tipul „nu-mi pasă în ce loc muncesc, în ce loc trăiesc” sau „nu-mi găsesc locul” exprimă lipsa investiţiei afective faţă de loc, dar şi nemulţumirea faţă de ceea ce face sau ceea ce este în acea etapă.

http://www.imagossite.ro

Cu aceeași temă, vezi și:

Spațiul de lucru

Lucruri de familie

Reclame
Comments
4 Responses to “Relația omului cu locul”
 1. adra_bell spune:

  ca si acesta http://adventurekids.ro/14-17-ani/Fotografii/Topuri/Mobila-altfel–sID4–cID342–id3224.html dupa acesta https://oracoolblog.wordpress.com/2010/10/31/mobila-satanei/
  Mai bine cautati dumneavoastra, e posibil sa fie mult mai multe, eu mi-am gasit 8 articole copiate de ei

  • Frumusetea internetului este ca ofera o libertate imposibila pana la aparitia fenomenului. Dreptul de copyright este mult diluat in acest mediu, asa incat nu vedem o problema daca cineva copiaza de la altcineva. Oracoolblog preia la randu-i de pe mai multe site-uri si bloguri materiale interesante. Uneori sursa merita mentionata, dar de cele mai multe ori ea are o relevanta destul de mica, fiind posibil ca pretinsa sursa sa fie si ea o preluare. Ce e important e ca datorita acestei libertati avem cu totii sansa sa devenim mai informati, si cu aceasta mai buni, detsepti, creativi etc
   🙂

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Relația omului cu locul […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Psiholog Gabriela Romaneţ

 • Micleusanu Foto

 • RomanTolici.ro

  Freddie Mercury

 • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: