Masca

Masca este un articol care în mod obișnuit se poartă pe față pentru protecție, pentru camuflaj, în spectacole sau pentru amuzament. Măștile se foloseau încă din antichitate în diverse ceremoniale dar și în scopuri practice.

Cuvântul ”mască” a venit pe filiera limbilor franceze – masque, italiene – maschera sau spaniole – mascara. Strămoșii posibili sunt limbile: latină (nu cea clasică) unde mascus, masca însemna „fantomă”, ebraica: masecha = ”mască” sau araba: maskharah = ”măscărici”, ”om în mascaradă”.

În întreaga lume, măştile sunt folosite pentru puterea lor expresivă atât în ritualuri cât şi în teatru.  Definiţiile măștii,  în ritualuri și în teatru, se suprapun și fuzionează, dar este necesară totuși o clasificare a lor.  Imaginea juxtapunerii măștilor ce simbolizează Comedia și Tragedia se folosește pe scară largă pentru a reprezenta Artele Spectacolului, în special Drama.

În Roma Antică, cuvântul persona însemna ”mască” care ar deriva din grecescul prosopon care a însemnat, pe rând, în teatrul grec din Antichitate, masca actorului, rolul acestuia, actorul însuși, pentru ca, ieșind din incinta teatrului, să se generalizeze asupra omului. De asemenea persona se referea și la un individ care avea deplină cetățenie romană. Un cetățean (bărbat sau femeie)  își putea demonstra filiația prin intermediul măștilor mortuare ale strămoșilor săi. Acestea erau niște mulaje din ceară păstrate în altarul familiei. Ritualurile trecerii, cum ar fi inițierea membrilor tineri ai familiei sau funeraliile se țineau în altar sub ”supravegherea” măștilor mortuare. La funeralii, actori profesioniști purtau acele măști și interpretau acte din viața înaintașilor. Acesta este unul dintre aspectele fuziunii în care masca apare ca obiect ritualic dar și ca obiect folosit în teatru.

Masca este un element familiar și viu în multe dintre obiceiurile folclorice, ceremonii, ritualuri și festivaluri, având adesea origini străvechi. Masca este în mod normal, o parte a unui costum ce împodobește întregul corp şi întruchipează o tradiţie importantă în viața religioasă și/sau socială a unei comunități sau a unui grup din cadrul unei comunități. Măștile sunt folosite aproape în toată lumea și își mențin puterea și misterul atât pentru cei care le poartă cât și pentru public. Popularitatea constantă de a purta măști la carnavaluri sau la petreceri, cum ar fi Halloween-ul, sunt cele mai bune exemple. În zilele noastre, măștile sunt realizate de obicei din mase plastice și sunt asociate cu filmele populare, programe TV sau diverse personaje de desene animate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: