Femeia în societatea arabă

Amnesty International: „În India, sute de fete sunt omorâte în fiecare an doar pentru că sunt fete.”

Crima este menită să conserve tradițiile și ritualurile vechi ale religiei islamice și se numește crimă de onoare, ucidere premeditată a membrilor de familie de sex feminin, care au pătat onoarea familiei, clanului sau comunității, care refuză căsătoriile aranjate de familie și preferă să se căsătorească cu cine doresc, sau care se angajează în relații sexuale în afara celei aranjate de familie sau comunitate. Chiar și suspiciunea asupra comportamentului imoral poate duce la crima de onoare.

După aprecierea ONU, aproximativ 5000 de fete și femei sunt omorâte anual din acest motiv. Dar, multe femei din Orientul Mijlociu și Africa de Sud spun că victimele sunt de patru ori mai multe decât sunt declarate. Reporterii de la „Special Rapporteur”, preocupați de practica culturală a violenței în familie îndreptată asupra femeilor, au descoperit că se practică crima de onoare în Egipt, Iordania, Liban, Morocco, Pakistan, nordul Indiei, Siria, Turcia, Yemen și alte țări mediteraneene și din Golful Persic, iar legile sunt interpretate în așa fel încât justiția permite bărbaților să se apere total sau parțial de rușinea adusă de comportamentul imoral al femeii. S-au descoperit cazuri și în Franța, Germania, Marea Britanie, acolo unde sunt comunități de emigranți.

Sharif Kanaana, profesor de antropologie  la Birzeit University spune că tradiția crimelor de onoare este o problemă complicată care vine din istoria profundă a societății arabe. Bărbații din familie, clan sau trib vor să dețină controlul asupra liniei paterne a societății, iar ceea ce ei pretind este puterea asupra reproducerii. Femeia era  considerată de trib ca o fabrică de produs bărbați. Crima de onoare era văzută nu ca o exercitare a puterii sexuale asupra femeilor, ci ca o problemă de fertilitate sau ca o putere a bărbatului asupra reproducerii.

Amnesty International adaugă „Regimul onoarei este neiertător: femeia asupra căreia cade suspiciunea nu are oportnitatea  de a se apăra, iar membrii familiei nu au alternativă socială decât să elimine pata de rușine prin atacarea și eliminarea femeii.”

Reclame
Comments
One Response to “Femeia în societatea arabă”
  1. In lumea araba problemele femeilor incep sa ajunga in centrul atentie iar unele tari sunt deschise in consolidarea statutului femei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: