A fi părinte: Iubește-l din inimă

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress

A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional.

Iubește-l din inimă

Dar nu-l sufoca. Este o mare diferență între a proteja și a încarcera. Și iubirea încarcerează atunci când limitează libertatea gândirii și conștiinței. Nu iubi presant, condiționându-i existența fizică și psihică.

Lasă-l să-și exprime afectele, chiar dacă ele sunt negative. Nu-i poți cere copilului tău să nu aibă afecte negative, tensiuni, temeri, angoase, furii. Nu-i poți cenzura exprimarea lor, pentru că ție nu-ți fac bine. Toți oamenii le au, dar diferența este dată de modul în care, în copilărie, au exersat exprimarea emoțiilor negative. Doar exersându-le, ele se pot maturiza, ceea ce-i permite copilului să evolueze,. Iubește-l din inimă și dă-i posibilitatea de a-și descărca furia, apoi vorbește cu el. Elaborând împreună, ajuți copilul să poată vorbi despre furie. Abia după ce își dezvoltă această capacitate, copilul află că există și altă opțiune decât cea de a pune agresivitatea în act, și mă refer la acte distructive, la vătămări corporale, la prejudicii aduse altora și, implicit, lui însuși.

Iubește-ți necondiționat copilul. Doar iubirea părinților îi dă forță copilului să crească și să iubească.

Anunțuri
Comments
3 Responses to “A fi părinte: Iubește-l din inimă”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] A fi părinte: Iubește-l din inimă […]

  2. […] A deveni sau a fi părinte: A fi părinte: iubire necondiționată, exprimă-ți dragostea și afecțiunea, ascultă-l, ajută-l să se simtă în siguranță, nu încerca să-l crești așa cum ai fost crescut, stabiliți și furnizați reguli, laudă copilul, evită critica, fii interesat de interesele copilului, fii un model, fii consecvent, petrece timp cu copilul, permite-i să aibă experiențe personale, iubește-l din inimă. […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: