A fi părinte: Permite-i copilului să aibă experiențe personale

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress

A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional.

Permite-i copilului să aibă experiențe personale

Permite să aibă experiențe personale, dar nu pierde total controlul. Adică, nu-l abandona libertății, ci fii în preajmă.

Nu lua decizii pentru el și în numele lui tot timpul. Copilul trebuie să învețe din propria experiență cum să trăiască consecințele alegerilor făcute. Îl ajutăm și îl pregătim pentru a gândi, cândva, pentru sine însuși. Acest proces trebuie să înceapă de undeva. La început, îl lăsăm să ia o decizie atunci când suntem prin preajma lor, când suntem acolo și pregătiți de a interveni pentru a minimaliza consecințele negative și a le accentua pe cele pozitive. Copilul are nevoie să experimenteze binele și răul, consecințele negative și pozitive ale acțiunilor lui bune sau rele. Astfel, îi ajutăm să poată lua decizii și să rezolve problemele din viața personală, punem bazele independenței din anii de maturitate. Această etapă este foarte importantă pentru viitorul copilului și nu trebuie ratată. În următoarea etapă, arată-i opțiunile și explică-i că fiecare alegere are o consecință, apoi lasă-l să aleagă orice vrea.

Lasă-i puțină libertate de mișcare, de gândire și de acțiune. Are nevoie să învețe cum să trăiască și să se descurce cu propriile probleme și cu ale ale altora. Are nevoie să învețe să relaționeze și să învețe să-și gestioneze singur relațiile. Are nevoie să vibreze afectiv și să-și descopere emoțiile. Încrederea pe care i-o oferi îi va da încredere în propria persoană, îi va permite să evolueze spre independență. Nu este o libertate necondiționată. Ești în preajma lui pentru a interveni atunci când ți se va cere sau atunci când observi că nu se poate descurca. Când intervii, oferă-i un principiu care să-l ajute să înțeleagă situația concretă și alte situații asemănătoare care vor urma, nu interveni spunându-i ce să facă, cum să facă, ce să gândească și cum să se simtă.

Urmează: A fi părinte: Iubește-l din inimă

 

Anunțuri
Comments
3 Responses to “A fi părinte: Permite-i copilului să aibă experiențe personale”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Urmează: A fi părinte: Permite-i copilului să aibă experiențe personale […]

  2. […] A fi părinte: Permite-i copilului să aibă experiențe personale […]

  3. […] fii interesat de interesele copilului, fii un model, fii consecvent, petrece timp cu copilul, permite-i să aibă experiențe personale, iubește-l din […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: