A fi părinte: Fii consecvent

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress

A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional.

Fii consecvent

Pune în aplicare normele pe care le aplică orice persoană sănătoasă pentru a avea o viață fericită, armonioasă și constructivă. Nu fixa doar reguli pentru a deveni o persoană ideală. Regulile și normele trebuie să fie posibile, oneste, să aibă scopul de a organiza psihicul copilului.

Aplică aceleaşi reguli tot timpul și rezistă tentativelor copilului de a te manipula pentru a obține excepții. Dar, trebuie să știm că un copil nu vrea doar să manipuleze și să șantajeze afectiv, uneori regulile fixate sunt prea rigide. Le poți identifica în situațiile în care copilul în mod repetat nu le respectă. Atunci vorbește cu el, înțelege-i neputința și negociază. Trebuie să fii dispus să cauți soluția de mijloc, care presupune ca și tu și el să cedați pentru ca amândoi, în final, să câștigați.

Controlează-ți calmul și irascibilitatea.

Comunică în mod clar. Copilul trebuie să fie foarte familiarizat cu consecinţele acţiunilor lui. Dacă îl pedepsești, asigură-te că a înțeles motivul, că deja cunoștea consecința acțiunii. Iar dacă nu poți numi motivul pentru care îl pedepsești, atunci pedeapsa va avea efecte devastatoare.

Viața este un mare profesor. Nu te grăbi să-ți scoți copilul din unele situații în care rezultatele acțiunilor lui nu sunt prea severe. E bine să-l lași să aibă experiența connsecințelor, să acumuleze experiențe de viață, iar orice ocazie care îi va arăta unde a greșit și de ce îl va determina să reflecteze asupra implicării lui în acțiune și asupra prejudiciului pe care îl poate aduce o consecință. Dacă, de exemplu, îi explici că este periculos să manevreze un cuțit pentru că s-ar putea tăia, atunci poate e mai bine să-l lași să ia contact cu obiecte ascuțite, dar nu periculoase pentru sănătate și integritatea fizică, în scopul de a înțelege ce riscuri îl așteaptă și ar trebui evitate.

Respectă promisiunile pe care i le faci copilului. Așa va învăța să respecte promisiunile pe care ți le face ție, apoi prietenilor. Tu ești primul model uman de devenire.

Urmează: A fi părinte: Petrece timp cu copilul


 

Comments
3 Responses to “A fi părinte: Fii consecvent”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Urmează: A fi părinte: Fii consecvent […]

  2. […] reguli, laudă copilul, evită critica, fii interesat de interesele copilului, fii un model, fii consecvent, petrece timp cu […]

  3. […] A fi părinte: Fii consecvent […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: