A fi părinte: Fii un model

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress

A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional.

Fii un model

Copiii sunt ca nişte bureţi, absorb toate informațiile. Ca părinți suntem primul modelul pentru copiii noştri. Fii atent la ceea ce spui sau ce faci în jurul lor şi gândește-te ce exemplu poți fi pentru copilul tău. Tacă te aud mințind, atunci nu te mira că el obișnuiește să mintă. Îți va copia trăsăturile positive, dar și pe cele negative și nu poți controla ce va absorbi copilul. Dar, poți să te evaluezi pe tine și poți controla ceea ce spui și ce faci.

Dacă vrei să-ți înveți copilul despre caritate, atunci implică-te și vizitează împreună cu copiii un centru de copii abandonați sau un centru cu copii ai străzi sau un centru cu copii cu dizabilități. Implică copiii în unele activități din aceste centre, cum ar fi să ajute la servirea mesei. Explică-le de ce faci acte de caritate și ei vor înțelege ce ar trebui să facă.

Copii învață despre treburile casnice dacă le stabilești un program și dacă îi lași să te ajute.  Nu spune copilului ce tebuie să facă pentru că “trebuie”, îi va genera atitudinea de respingere față de o obligație. Cere-i ajutorul, spune-i că ai nevoie de el. Va învăța să te ajute, iar mai târziu va dori să te ajute.

Dacă vrei să te asculte copilul, arată-i întâi că tu îl poți asculta.

Dacă dorești ca fiul sau fiica ta să înveţe să împartă, un bun exemplu îl oferi  chiar tu: împarte cu el unele lucruri personale.

Fii un model atât prin cuvinte, cât și prin exemple. Copiii au nevoie să fie învățați să facă diferența între bine și rău și au nevoie să li se demonstreze. Poți lua decizii în fața lor, să vadă care e drumul pe care îl urmezi pentru a ajunge la o concluzie și la o decizie. Vorbește cu ei despre alegerile pe care le-ai făcut în trecut și despre consecințele lor, lasă-i să știe de ce alegerea a fost bună sau nu. Dacă te îndoiești că subiectul abordat împreună cu copiii nu este adecvat sau că dezvăluie o parte nefavorabilă din viața ta, atunci gândește-te ce ai vrea să învețe copilul tău din acea situație. Învață-i că este omenește să faci greșeli, și tu ai greșit, și alții au greșit, toți oamenii greșesc și vor greși. Ceea este important de știut este să învățăm din greșeli și să încercăm să le evităm, să nu le repetăm la nesfârșit.

Fii capabil să recunoști că ai greșit și nu te teme să-ți ceri scuze de la copilul tău. Pentru unii părinți e greu să-și recunoască vinovăția și greșeala și să-și ceară scuze, gândind că niciodată un părinte nu greșește sau că un părinte este o instituție, este un om mult prea mare care le știe pe toate. E greu, dar e mai bine să recunoști în fața copilului că ai greșit față de el. Altfel, vei perpetua greșeala doar pentru a-i demonstra copilului contrariul. Cerându-ți scuze și iertare, îl vei învăța pe copil, prin propriul exemplu oferit, să-și poată identifica greșelile și să le regrete. Regretul va atrage după sine dorința de a le evita.

Respectă dragostea copilului pentru celălalt părinte. Nu poți fi gelos sau geloasă pe soțul, soția ta sau fostul soț, fosta soție. Nu-i poți lua locul tatălui sau mamei în inima copilului. El îi iubește diferit pe ambii părinți, are nevoie să-i iubească pe amândoi pentru a se dezvolta armonios. Dacă te pui într-o relație de rivalitate cu mama sau tatăl copilului, el va prelua un model de familie pe care el îl va perpetua cu propria lui familie. Astfel, victimele geloziei tale vor fi, cel mai probabil, copilul tău și familia lui, adică toți urmașii tăi.

Încearcă mereu să fii corect.

Urmează: A fi părinte: Fii consecventComments
3 Responses to “A fi părinte: Fii un model”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] A fi părinte: Fii un model […]

  2. […] și furnizați reguli, laudă copilul, evită critica, fii interesat de interesele copilului, fii un model, fii […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: