A fi părinte: Fii interesat de interesele copilului

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress

A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional.

Fii interesat de interesele copilului

Când îți suni copilul și el spune pe un ton deranjat “Ce vrei?”, vorbește cu el chiar dacă el nu vrea să-l vezi într-o stare proastă. Întreabă ce s-a întâmplat, iar dacă el nu spune nimic, atunci e foarte posibil ca el să dorească să mergi să vezi ce s-a întâmplat. Sunt situații când e mai bine să-l lași să vină el la tine.

Dacă îi place muzica, cumpără-i o chitară și priveștește-l cum cântă. Pune-i întrebări, întreabă-l care e genul de muzică pe care îl preferă, ce artist preferat are, ce melodie preferă. Dacă e interesat de modă, mergeți împreună la cumpărături, întreabă ce zonă din modă preferă. Nu te teme să întrebi, dar nu fi agasant.

Cel mai indicat este ca de la copil să ai așteptări rezonabile. Aștepările nerezonabile pun presiune pe copil, iar copilul se va simți încărcat cu dorințele tale greu de satisfăcut. Ajută-ți copilul să-și înțeleagă nevoile, dorințele, să-și evalueze interesele, capacitățile, aptitudinile, dar și limitele. Ajută-l să-și  stabilească obiective realizabile, pentru că doar așa poți să-i încurajezi să își descopere potențialul și să-l folosească deplin. Nu aștepta de la copilul tău să-ți realizeze visele tale pe care nu ai putut să le obții. Învață copilul să-și descopere propriile vise și ajută-l cum să le realizeze.

Nu pune presiune pe tine, nu aștepta de la tine să faci lucruri imposibile pentru copilul tău. Ești o persoană importantă pentru copilul tău și ai un rol important în dezvoltarea copilului, dar și alte persoane vor deveni importante și vor influența dezvoltarea copilului. Pentru o perioadă ești singurul model pentru el, dar el își va lărgi aria de cunoaștere și își va fixa și alte modele de devenire. Așa cum nu poți să-ți asumi toate realizările copilului tău, nici nu poți să te faci răspunzător și să te învinovățești pentru toate slăbiciunile lui. Poți interveni pentru a ameliora consecințele, poți să îl ajuți să caute soluții, dar nu uita că și copilul are dorințele lui, dintre care pe unele le poate realiza, iar pe altele nu.

Susţine-l şi nu râde niciodată de interesele, plăcerile, hobby-uri copilului tău sau prietenilor lui. Fiica ta nu vrea să studieze medicina şi să devină medic. Nu te enerva, nu persista să-ți dorești în locul copilului, aceasta este viaţa copilului, iar copilul are intenția de a-și face viața frumoasă, încărcată de idealuri proprii. El poate lua decizii singur în ceea ce privește devenirea lui.  Este normal să creadă diferit de tine sau să aibă un alt mod de a privi lucrurile, mai ales când e vorba de viitorul lui. Nu te supăra dacă fiica sau fiul tău vrea să devină arhitect și nu medic. Alege ceea ce îi face plăcere, ceea ce o motivează, ceea ce îi provoacă interes și dorință de a urma un traseu de devenire.

Nu râde de interesele copilului și prietenilor lui, nu-i discredita opțiunile și prietenii. Nu-l transforma într-o copie sau umbră a ta. Dacă el are alte preferințe și alte opinii, va rămâne tot fiica ta sau fiul tău. Rolul tău important este de a-l suține, a-l încuraja, a-l ajuta să găsească soluții, să devină onest, să caute echilibrul propriului sine.

Urmează: A fi părinte: Fii un model

 

Reclame
Comments
3 Responses to “A fi părinte: Fii interesat de interesele copilului”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Urmează: A fi părinte: Fii interesat de interesele copilului […]

  2. […] A fi părinte: Fii interesat de interesele copilului […]

  3. […] crești așa cum ai fost crescut, stabiliți și furnizați reguli, laudă copilul, evită critica, fii interesat de interesele copilului, fii un […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: