Fii părinte: Evită critica

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress

A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional.

Evită critica

În primul rând, „a critica” are două accepțiuni. Una pozitivă, prin care dezvălui copilului lipsurile, greșelile, defectele, arătând cauzele și indicând mijloacele de îndreptare. Alta negativă, prin care arăți cu răutate sau cu exagerare părțile slabe și le comentezi în mod răutăcios. Cel mai adesea, critica este înțeleasă în sensul negativ al termenului. Această critică trebuie să o eviți.

A evita critica nu înseamnă a nu-i zice nimic, a tăcea pentru că e mai înțelept să taci,  nu înseamnă a nu-i reflecta greșelile copilului. Dacă renunți a corecta greșelile, modelezi o structură psihică bazată pe greșeli și disproporții. A evita critica înseamnă a nu-l certa pentru greșeli sau pentru incapacitatea lui de a înțelege, a fi tolerant cu copilulul care testează realitatea, care își experimentează puterea și limitele, care face eforturi de a stabili un echilibru între realitatea interioară și cea exterioară.

Poți evita critica prin concentrare asupra comportamentului, asupra consecințelor comportamentului lui, oferindu-i soluții. Astfel, când copilul acţionează răutăcios, distrugător, spune-i că acest comportament este inacceptabil de prieteni, rude, profesori și sugerează-i alternativa. Fără alternativă, va rămâne fără soluție, ceea ce-l va determina să acționeze la fel de răutăcios într-un alt moment. Evită declarații precum “Pleacă!”, “Nu vreau să te văd pe aici!”. Amintește-ți de fiecare dată că și cuvintele dor, provoacă răni narcisice.

Fii afirmativ chiar și atunci când subliniezi locurile în care a greșit. Nu începe fraza cu „Nu trebuia să fi făcut așa”, încearcă să pui verbele la afirmativ. Fii ferm, dar nu enervat atunci când îi spui ce aștepți de la el.

Evită umilirea în public. În cazul în care are tulburări de comportament în public, ia-l deoparte şi mustră-l în particular.

Modelează comportamentul şi caracterul pe care speri că îl va adopta copilul tău prin setul de reguli pe care i le stabilești. Susține modelul de comportament prin exemple, care se adaugă explicaţiilor verbale. Copiii au tendința de a deveni ceea ce văd şi aud. Trebuie să ții cont de acest principiu al dezvoltării psihice.

Urmează: A fi părinte: Fii interesat de interesele copiluluiComments
3 Responses to “Fii părinte: Evită critica”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] A fi părinte: Evită critica […]

  2. […] încerca să-l crești așa cum ai fost crescut, stabiliți și furnizați reguli, laudă copilul, evită critica, fii interesat de interesele […]

  3. […] Urmează: A fi părinte: Evită critica […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: