A fi părinte: Laudă copilul

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress

A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional.

Laudă copilul

Evită să-l compari cu copiii altora, evită să compari fraţii între ei. Fiecare copil este individual şi unic. Bucură-te de diferenţele lui și stârnește în fiecare copil dorința de a-și urmări interesele si visele lor. Dacă nu lămurești aceasta, copilul își va crea un sentiment de inferioritate, la care, din păcate, contribui. Astfel, niciodată copilul nu poate deveni suficient de bun în ochii tăi. Iată cum se naște cercul vicios!

Învață copilul că este bine pentru el să fie diferit şi nu trebuie să urmeze mulţimea. Învață-l de mic să distingă binele de rău, ce e bine și ce e rău pentru el, doar astfel va putea să ia propriile decizii în loc să asculte pe alții și să-i lase pe alții să decidă pentru el.

Amintește-i copilului tău că nu este o extensie a ta. Copilul tău este o persoană sub îngrijirea ta, nu o șansă pentru tine de a retrăi viaţa ta prin intermediul lui, de a-ți realiza visele eșuate în propria tinerețe prin intermediul lui.

Apreciază preocuparea lui de a-și depăși limitele. Perseverența cu scopul de a înțelege și de a avea satisfacții narcisice este forța care îl impinge pe copil să evolueze, să crească, să fie sănătos. Nu lăuda doar ceea ce îți face ție plăcere, ci laudă tot ceea ce copilul a reușit să facă după multe încercări.  Laudă dorința lui de a avea autonomie personală, apreciază intenția lui de a crește și eforturile pe care le face pentru a evolua de la dependență absolută spre independență.

Cuvântul are un rol important în dezvoltarea psihică a copilului. Poate răni și inhiba creșterea sau poate sprijini  încrederea în sine. Copilul are nevoie de laude, pentru că ele sunt dovezi ale iubirii, aprecierii, ale validării, confirmării lui.

Urmează: A fi părinte: Evită criticaReclame
Comments
2 Responses to “A fi părinte: Laudă copilul”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] A fi părinte: Laudă copilul […]

  2. […] siguranță, nu încerca să-l crești așa cum ai fost crescut, stabiliți și furnizați reguli, laudă copilul, evită […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: