A fi părinte: Stabiliți reguli, furnizați reguli

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress

A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional.

Stabiliți reguli, furnizați reguli.

Creează reguli, pune-le în aplicare și întărește-le. „Nu” înseamnă „nu”. O dată ce ai spus “nu”, nu ceda, nu te răzgândi dacă nu ai o negociere sau dacă nu ai o dezbatere elaborată  și suficient de argumentată logic. Oricât de prieten ești cu copilul, nu uita că ești autoritate parentală, un model al corectitudinii.

Stabiliți limitele, regulile, cum ar fi orele de culcare, de trezire, de joacă, de studiu sau citit, astfel încât copilul să înveţe că are reguli și limitări. Procedând astfel, copilul ajunge să se simtă în siguranță, iubit și protejat. E mai mult ca posibil ca el să încerce să încalce limita, revoltându-se și acuzându-te, dar nu uita că în interiorul lui știe că părinții îl supraveghează pentru că îl iubesc.

În cazul în care copilul încalcă o regulă, asigură-te că există o consecință. O dată cu regula, îi furnizezi și consecința încălcării regulii. Decât să minimalizezi consecința după ce copilul a încălcat regula, mai bine fixezi consecințe suportabile, cu scop educativ, de la început. Altfel, nu-i furnizezi decât un model de om slab, care pune reguli, dar încălcarea lor nu are nicio consecință. Este foarte important ca ambii părinții să se sfătuiască asupra regulilor, consecințelor și aplicării lor. Amândoi trebuie să fie la fel de consecvenți cu educația morală și etică a copilului.

Încurajați responsabilitatea, dându-le o treabă sau o sarcină pe care să o îndeplinească. Nu uitați că fiecare treabă făcută, care nu ține de autonomia lui personală, trebuie recompensată fie cu un privilegiu (de a sta mai mult în parc, de exemplu), fie cu bani de buzunar. Dacă și-a dat acordul pentru a face acea treabă, iar el nu se ține de promisiune, “pedeapsa” ar fi că nu obține privilegiul (de exemplu, veți sta în parc doar timpul stabilit pentru parc și nu mai mult). Recompensa este o consecință, iar copilul trebuie familiarizat, de mic, cu conceptul de “consecință”. Pe măsură ce copilul crește, poate avea mai multe treburi și, deci, mai multe recompense/ consecințe pentru realizarea sarcinilor.

Nu pedepsești copilul, luându-i obiectele personale. Odate intrate în posesia copilului, obiectele îi aparțin lui și nu ție. Nu poți să-l pedepsești privându-l de ceea ce e al lui. Aceasta nu e pedeapsă, ci abuz. Dacă a primit calculatorul cadou, nu îi iei calculatorul, pentru că acest obiect a intrat în posesia copilului. Consecința negativă a încălcării unei reguli este să-i suspenzi abonamentul la internet. Acesta aparține părintelui.

Nu pedepsești copilul privându-l de obiecte personale de care are nevoie pentru a-și menține sănătatea, activitatea școlară sau activitatea aptitudinală.  A-i interzice să se dezvolte intelectual și emoțional este un abuz și nu o consecință a încălcării unei reguli.

Învață-l ceea ce este bine şi ceea ce este rău. Interpretați poveștile împreună și evidențiați faptele pozitive sau negative. Dacă face ceva greșit, spune-i, explică-i, iar dacă face o faptă pozitivă, atunci evidențiază aspectul pozitiv. Nu trece sub tăcere nici fapta negativă, nici pe cea pozitivă. Dacă eşti religios, atunci mergeți împeună la biserica pe care o frecventezi. Dacă ești agnostic, arată-i valorile etice și exigențele tale morale. În orice caz, nu fi ipocrit, pregătește-te pentru situația când copilul va indica modul în care nu „practici ceea ce predici”.

Nu face tu lucrurile de rutină în locul copilului tău. El trebuie să învețe să-și facă pentru el însuși activitățile care să-i dezvolte autonomia personală, cum ar fi împăturitul hainelor, aranjatul cărților în bibliotecă,  curățenie pe biroul personal. Trebuie să exerseze pentru ca aceste acțiuni zilnice să devină deprinderi personale. A-i duce un pahar cu apă înainte de culcare este fie un mod frumos de a-i arăta preocuparea față de el, fie o modalitate de a-l face să adoarmă mai repede, dar nu-i duce atât de des paharul cu apă pentru că nu va avea timp și ocazie să exerseze satisfacerea setei. Dacă nu-i vei mai duce la un moment dat, se va culca însetat.

Modelează-i moderaţia şi responsabilitatea în ce privește problema alcoolului.  Va trebui să-i explicați că trebuie să aştepte până când va fi suficient de mare să se bucure de o băutură cu prietenii. Imposibilitatea de a discuta devreme despre aceste probleme, contribuie adesea la experimentarea unor situații periculoase, cu risc ridicat de prejudiciere a sănătății. Din nou, nu fi ipocrit, altfel copilul, mai mult decât probabil, va ignora sfatul tău.

Principiul de bază al educației este că părinții își învață copiii cum să fie adulți sănătoși, oameni capabili să aibă succes și capabili să-și trăiască succesele. De aceea, nu face tu lucrurile în locul copiilor tăi, lasă-i să învețe să facă lucruri necesare pentru ei înșiși.

Urmează: A fi părinte: Laudă copilulReclame
Comments
2 Responses to “A fi părinte: Stabiliți reguli, furnizați reguli”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] A fi părinte: Stabiliți reguli, furnizați reguli […]

  2. […] ajută-l să se simtă în siguranță, nu încerca să-l crești așa cum ai fost crescut, stabiliți și furnizați reguli, laudă […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: