Visele micuței Mila

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress.com

Apare deseori întrebarea dacă o proaspăt mămică trebuie să se izoleze din viața socială și să se dedice doar activității de mămică. De la început, copilul are nevoie totală de sprijinul și suportul mamei. Nu poate supraviețui fără îngrijirea maternă, fie că mama este naturală, fie că este substituită. De cele mai multe ori, se înțelege prin „mama suficient de bună” mama care se dedică total, prin anularea propriei identități, prin izolarea propriilor interese și pasiuni, prin întreruperea continuării existenței. O „mamă suficient de bună” este, pe lângă mama empatică cu nevoile bebelușului, mama care nu își neagă sinele.

Negarea părților din propriul sine amplifică sentimentele depresive. Rolul și sentimentele materne  reorganizează structura psihică a femeii, dar orice reorganizare înseamnă o evoluție nu o negare a existenței de până atunci și o rescriere totală a personalității. Prioritare sunt toate aspectele sinelui, iar odată cu venirea pe lume a copilului, abordarea propriei vieți, vieții bebelușului și  a familiei devine complexă și nu restrictivă. Legând într-un tot interesele, plăcerile, rolurile, sentimentele, mama suficient de bună știe să-și continue existența sa și a bebelușului. O mamă mulțumită cu ceea ce este, îi va insufla copilului plăcerea de a fi mulțumit cu sine însuși, în definitiv plăcerea de a fi.

Iată un exemplu de mamă care dă sens existenței bebelușului și se lasă inspirată de bebelușul ei. Adele din Helsinki, copywriter de profesie, stând în concediul de maternitate a folosit timpul și preocuparea pentru micuța ei visătoare, Mila. Nu a luat noul ei rol de mamă ca pe o povară și nu a uitat de propria ei identitate. A fotografiat-o pe fiica sa în timp ce dormea, fantasmând visele micuței Mila. Este un mod de a empatiza cu copilul nou-născut. Respectându-i orele de somn, Adele a fotografiat în tăcere, cu viteză, vorbind în șoaptă, aranjând cu grijă obiectele în jurul fetiței pentru a crea povestea.

Copilul face parte din viața părinților, în timp ce pentru copil părinții sunt totul!

Comments
4 Responses to “Visele micuței Mila”
  1. ironicblonde spune:

    Ce frumos visează micuţa Mila! 😀

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Mama suficient de bună, părinți suficienți de buni: Visele micuței Mila; […]

  2. […] Citește pe aceeași temă și Visele micuței Mila […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: