A fi părinte: Ajută-l să se simtă în siguranță

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress

A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional.

Ajută-l să se simtă în siguranță

Respectă-i viața privată așa cum vrei să-ți fie respecatată viața ta privată. L-ai învățat care este camera părinților, care este granița acesteia, acum trebuie să-i respecți și lui spațiul personal. Acest principiu le va permite să se simtă în siguranță că, atunci când nu este acasă, nimeni nu o să intre în camera lui să-i caute prin sertare sau să-i citească jurnalul fără permisiunea lui.

Insuflă-i sentimentul de apartenenţă la familie. Lasă-l să-și cunoască bunicii, mătușile, unchii, verișorii, arată-i în fotografii sau vorbește-i despre ei.

Apreciază-i reușitele și încurajazează-i sentimentul sinelui. Respectă-i alegerile. Iar dacă încerci să-i insufli preferințele tale și-l condiționezi că-l vei iubi mai mult dacă se conformează, copilul va avea dificultăți în procesul de elaborare al sinelui. Fiindu-i condiționat modul lui de a fi,  nu se va simți în siguranță dacă va încerca să devină o persoană unică.

Nu te certa cu soţul sau soţia în faţa copilului. Dacă acesta doarme, mențineți liniștea și încercați să vă certați în șoaptă. Mulți copii au sentimentul nesiguranței și afecte angoasante când își aud părinții certându-se. Arată-le prin propriul exemplu că atunci când oamenii au păreri contrarii și nu sunt în acord, pot să discute despre diferențele lor în mod pașnic.

Evită favoritismele. Cei mai mulți părinți favorizează în multe situații un copil în detrimentul celuilalt. Dacă se ceartă copiii, nu alege, nu fi părtinitor, nu coaliza cu unul împotriva celuilalt.

Urmează: A fi părinte: Nu încerca să-l crești așa cum ai fost crescut

Comments
3 Responses to “A fi părinte: Ajută-l să se simtă în siguranță”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Urmează: A fi părinte: Ajută-l să se simtă în siguranță […]

  2. […] A fi părinte: iubire necondiționată, exprimă-ți dragostea și afecțiunea, ascultă-l, ajută-l să se simtă în siguranță, nu încerca să-l crești așa cum ai fost […]

  3. […] A fi părinte: Ajută-l să se simtă în siguranță […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: