A fi părinte: Ascultă-l

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress

A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional.

Ascultă-l.

A asculta înseamnă, în primul rând a auzi, a te pregăti să auzi solicitările copilului, dificultățile prin care trece sau reușitele cu care se mândrește. Deși „a auzi” este o abilitate general umană, procescul nu se referă la folosirea urechilor și aparatului senzorial, ci se referă la disponibilitatea de a fi deschis la nou, la tot ce vine de la copil, chiar dacă e șocant, emoționant sau greu de suportat.

A-l asculta nu înseamnă doar a exprima afecțiune și a aborda o atitudine cooperantă, ci a-i da sentimentul de încredere și stimă de sine. Fii interesat de ceea ce spune pentru că el îți cere ceea ce are nevoie să i se dea. Lasă-l să se întrebe, cere-i să-și formuleze întrebări. Orice întrebare conține în ea însăși și soluția. Va ajunge, astfel, să se asculte pe sine și soluțiile provenite din spațiul lui psihic.

Creează o relație de prietenie cu copilul și oferă-i o atmosferă prieteneoasă, sigură în care el poate veni la tine să se sfătuiască, să-ți ceară ajutorul în rezolvarea unei probleme. Nu-l aborda cu superioritatea adultului care știe să tacă și care, atunci când vorbește, repetă ceea ce spune copilul. Nu încerca să-l domini sau să abuzezi de atitudini superioare, omnisciente și omnipotente. Ascultă-l, întreabă-l ce crede el, ce simte el, ce soluții are el.

Asigură-te că ești deschis și senin atunci când ești interlocutorul copilului. Încearcă din răsputeri să fii înțelegător, răbdător și un bun ascultător. Știind că poate veni la mama pentru o îmbrățișare, la tata pentru o încurajare, știind că poate să te întrebe de teme, ștind că-l poți ajuta, copilul nu se va ascunde într-o cochilie, ci, cu siguranță, va veni la tine. Doar disponibilitatea părintelui de a-l asculta îl ajută să-și dezvolte capacitatea de a reflecta  asupra problemelor pe care le traversează.

Urmează: A fi părinte: Ajută-l să se simtă în siguranță

Reclame
Comments
3 Responses to “A fi părinte: Ascultă-l”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] A fi părinte: Ascultă-l […]

  2. […] sau a fi părinte: A fi părinte: iubire necondiționată, exprimă-ți dragostea și afecțiunea, ascultă-l, ajută-l să se simtă în […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: