A fi părinte: iubirea necondiționată

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress

A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional.

Iubește-l necondiționat. Nu-l forța să devină cine vrei tu să devină sau cine te gândești să devină pentru ca apoi să-ți câștige iubirea. Nu folosi iubirea pentru a manipula, nu o folosi ca pe o monedă de schimb pentru a obține modelarea.  Iubirea părintelui pentru copii se oferă, nu se câștigă, nu se obține.

Oferă-i necondiționat dragostea. Nu îl șantaja emoțional, nu-l condiționa: dacă nu face ceva aprobat de tine, nu îl vei mai iubi sau îl vei mai iubi mai puțin. Nu-l forța să fie cine crezi că ar trebui să fie sau cine ți-ar plăcea să fie. Lasă-l să știe că îl vei iubi mereu indiferent ce se va întâmpla.

Folosind expresii precum „Te-am purtat 9 luni în corp” sau „M-am chinuit cu tine 9 luni” ca argumente  pentru a-i arăta preocuparea față de el și iubirea pentru el, copilul va înțelege că este perceput ca o povară și-i reproșezi “poverile” pe care ți le aduce. Nu ignora logica afectivă a copilului, copilul știe să dea sens afectelor transmise. Nu poți controla modul în care interpretează comunicarea de la afect la afect.

Urmează: A fi părinte: Exprimă-ți dragostea și afecțiunea

Reclame
Comments
One Response to “A fi părinte: iubirea necondiționată”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] deveni sau a fi părinte: A fi părinte: iubire necondiționată, exprimă-ți dragostea și afecțiunea, […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: