A fi părinte

de Gabriela Romaneț, psiholog clinician

oracoolblog.wordpress

A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional.

A fi părinte ține de un instinct natural care vine o dată cu statutul de părinte. Să ai grijă de copil, să-l supraveghezi, să-l speli, să-i dai să mănânce, să-i vorbești, să-l înveți să vorbească, să-l iubești și să-l înveți să iubească, să-l susții, să-l menții, să-l formezi, toate vin, unele de la sine, altele sunt cerute de copilul în creștere. El nu-ți va da voie să iei o pauză de la condiția de părinte.

Când părintele începe să-și dorească pauza, jucându-se cu copilul de-a “Stop, stai”, când este abătut și prins de celelalte condiții ale existenței, adesea ajunge să-și dorească să fie un părinte bun sau un bun părinte în relația cu copilul său.

Cel mai important lucru care trebuie știut, înainte de a lista o serie de încurajări, este că nu există conceptul de “părinte perfect”, iar încercarea de punere în practică a perfecțiunii este aprioric destinată eșecului pentru că educația se face în doi, în trei și în familia extinsă. Parentalitatea nu este trăită în mod autonom, ca un demers personal de sine stătător, ci este pusă în relație cu copilul. Un părinte care se vrea perfect are nevoie de un copil care trebuie să fie perfect. Mandatul “perfecțiunii” va presa relația părinte – copil și va genera angoase, conflicte, puncte nevrotice, dezechilibre emoționale, tulburări de dinamică relațională, toate cristalizate în nevroze atât la copil, cât și la părinte.

Așadar, părintele care își simte parentalitatea știe că nu este perfect, știe că poate face greșeli, dar poate analiza greșelile pentru a nu le repta, știe că este important să vorbești cu copilul, să-l asculți, să negociezi, să-ți arăți sentimentele, să vorbești despre ele. Un bun părinte acceptă că poate să fie perceput de copil și ca părinte bun și ca părinte rău, fără să-i fie frică de ambivalența afectivă a copilului. Nu-i impune copilului să exprime doar sentimente pozitive, de iubire și să-și cenzureze ura, furia. Este tolerant pentru ambele tipuri de afecte, putându-le suporta pe amândouă, vorbind despre amândouă.

Pentru că un părinte este toată viața părinte, voi aborda părintele din perspectiva modului de a fi părinte, care deține o parte importantă din Eu.

Să nu-ți fie frică să fii părinte!

Urmează:

A fi părinte: Iubirea necondiționată

A fi părinte: Exprimă-ți dragostea și afecțiunea

A fi părinte: Ascultă-l

A fi părinte: Ajută-l să se simtă în siguranță

A fi părinte: Nu încercasă-l crești așa cum ai fost crescut

A fi părinte: Stabiliți reguli, furnizați reguli

A fi părinte: Laudă copilul

A fi părinte: Evită critica

A fi părinte: Fii interesat de interesele copilului

A fi părinte: Fii un model

A fi părinte: Fii consecvent

A fi părinte: Petrece timp cu copilul

A fi părinte: Permite-i copilului să aibă experiențe personale

A fi părinte: Iubește-l din inimă

 

Anunțuri
Comments
5 Responses to “A fi părinte”
Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] A deveni sau a fi părinte: A fi părinte; […]

 2. […] A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional. […]

 3. […] A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional. […]

 4. […] A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional. […]

 5. […] A fi părinte: A fi părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare experiențe pe care o persoană le poate avea. Să-ți vezi copilul crescând reprezintă o mare realizare, dar și o mare provocare. Provocarea cea mai importantă este să ții pasul cu copilul care crește. Abia ce te obișnuiești cu perioada pe care copilul tău o parcurge și iarăși trebuie să te pui în mișcare pentru că el debutează într-o altă etapă de dezvoltare și are nevoie de sfaturile părinților, de implicarea lui fizică și emoțională, de schimbul emoțional. […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • Psiholog Gabriela Romaneţ

 • Micleusanu Foto

 • RomanTolici.ro

  Freddie Mercury

 • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: