Ce ar fi bine de știut despre virozele la copii!

de Manuela Grigore, medic rezident pediatru

Vrem, nu vrem a venit toamna și e bine să amintesc părinților câțiva pași pentru o sănătate echilibrată a copiilor dvs.

• Toți copiii răcesc, strănută, tușesc și au secreții nazale! Primul lucru și cel mai important este să ne asigurăm că aportul de apă este adecvat.  Regula numărul 1 – hidratarea!

Dezobstrucția căilor nazale cu ser fiziologic sau apă de mare împiedică stagnarea mucozităților și implicit suprainfectarea lor. Nu sunt necesare picăturile gen bixtonim, ele pot da dependență. O bună dezobstruare se poate obține prin inhalații.

• Nu recomand siropul de tuse  (nici cel pentru tuse seacă, nici cel pentru tuse productivă). S-a observat că siropul de tuse poate întreține starea de disconfort – dacă vreți neapărat să îi dați ceva, atunci puteți opta pentru ceai de cimbru, ceai de tei, cu lămâie. Pentru îndulcire, recomand mierea care ar fi bine sa fie fiartă odată cu apa pentru a evita riscul de botulism, sau și mai bine îndulcit cu glucoză/zahăr.

• I se poate da copilului Tantum Verde spray pentru că este un antiseptic local.

• O febră de până la 38,5 ºC la un copil vioi, în majoritatea cazurilor, este forma corpului de a lupta și în 1-2 zile ar trebui să treacă. Febrele mai înalte de 38,5 se tratează cu Nurofen și/sau Panadol. Nu se dă aspirină la copiii până în12 ani (noi studii prelungesc interdicția până la 18 ani!) din cauza pericolului sindromului Reye.

• Însă o febră care este însoțită de o stare generală proastă sau durează mai mult de 3 zile este o febră care indică aviz medical (pentru ca nu cumva să se ascundă o infecție severă).

Antibioticele e bine să nu se dea fără o antibiogramă, deoarece ele pot fi eficiente împotriva unor bacterii,  dar pentru altele pot să nu aibă niciun efect; unele acționează mai bine în sfera ORL, altele pe tractul urinar etc. În plus, majoritatea infecțiilor la copiii până în 3 ani sunt de natură virală, guturaiul și gripa sunt virale, iar antibioticele nu au efect la viruși. Nu trebuie uitat că dacă antibioticele sunt prea puternice/neadecvate/tratamentul nu e dus pănă la capăt, toate acestea vor avea efecte nedorite. Organismul va lupta mai putin, bacteriile pot căpăta rezistență iar la următorul tratament corpul va avea nevoie de un antibiotic și mai puternic, riscând să atingem prea repede un plafon al puterii antibioticelor. În orice caz, dacă începeți un tratament cu antibiotice cel mai bine este să urmați tratamentul până la capăt. Doctorul este obligat să pună pe rețetă perioada de administrare și intervalul orar.  Dacă nu o face, întrebați-l. Totul trebuie să vă fie foarte clar în momentul în care părăsiți cabinetul.

• Și nu uitați vitamina C! Sub formă de fructe e ideală!

ATENȚIE!!! Acestea sunt informații generale în ceea ce privește virozele ce ne vor vizita și iarna aceasta.  Opinia mea nu poate ţine loc de consult medical sau de investigaţii specifice!

Sănătate la toată lumea!

 

 

 

 

 

 

 

Reclame
Comments
One Response to “Ce ar fi bine de știut despre virozele la copii!”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Prevenirea și tratarea anumitor afecțiuni: “Ce ar fi bine de știut despre virozele la copii!”. […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: