Ce înseamnă să fii doctor în științe

Fantasmăm pentru copiii noștri un viitor ilustru. Sperăm că ei vor fi genii sau măcar doctori în științe.

Împovărând copilul și instituția „școala'” cu visele de grandoare, se uită sau se diminuează importanța aptitudinilor, talentului, interesului, autoeducației, autoformării, studiului de plăcere, curiozitatea personală de a cerceta, de a investiga, dorința urgentă de a inova.

Nu la școală învățăm să fim doctori în științe. Iată de ce și iată ce ne mai trebuie:

1. Imaginaţi-vă un cerc care conţine toate cunoştinţele umane:

2. Când termini şcoala primară, ştii foarte puţin:

3. La sfârşitul liceului știi mai mult:

4. Odată cu diploma de licenţă capeți o specializare:

5. Masteratul aprofundează aceeastă specializare:

6. Citirea şi studierea celor mai recente cercetări te aduce spre marginile cunoaşterii umane:

7. Şi iată că la un moment dat, te afli la granița acelui ceva, asupra căruia ți-ai concentrat tot interesul:

8. Împingi această graniță câţiva ani:

9. Şi la un moment dat, această graniță se mută:

10. Iată că ești doctor în științe:

11. Acum lumea arată pentru tine total diferit:

Dar nu uitați imaginea de ansamblu:

Și continuați să împingeți.

Reclame
Comments
6 Responses to “Ce înseamnă să fii doctor în științe”
 1. geomarz spune:

  Ce este rau in dori sa devii doctor in stiinte ?!
  Poti foatrte bine sa fii un om normal dar si sa ai cunostinte exceptionale intr-un anumit domeniu. Soarele va rasari la fel.
  Dar, o data si o data, informatia aceea infima pa care ai adaugat-o tu la cumulul total de cunostinte umane, s-ar putea sa foloseasca.
  Stiu o gramada de exemple.

  • Nu e nimic rău să-ți dorești să devii doctor în științe, bineînțeles. Susținem inovarea, cercetarea, dezvoltarea. Doar subliniam că a deveni doctor în științe nu este un demers care ține doar de școală, de o organizație care să te învețe, ci este un demers personal, care vine în timpul evoluției, ca o necesitate a inovațiilor într-un domeniu, împins de dorința personală de a studia, a afla, a cunoaște, a salva, a fi.
   Un om poate alege să-și instituționalizeze cercetările, alegere ce-l ajută ca studiul lui să fie difuzat în cadrul comunității științifice din care face parte, sau poate alege să nu se instituționalizeze, dar studiul lui să fie puțin cunoscut, puțin pus în circulație, puțin folosit de umanitate.
   Riscul ca soarele să nu mai răsară la fel este mare, doar adunând cercetările oamenilor de știință putem conserva răsăritul de soare.

   PS: Aștepăm să ne împărtășești exemplele pe care le ai, să cunoștem oamenii și idelile lor.

   • george spune:

    Nu sunt de acord cu comentariul oracool. Rasaritul soarelui nu are legatura cu cercetatorii, savantii etc. Umanitatea este o specie egoista by default, adica din p d v genetic, care nu este interesata decat de propria sa expansiune si confort, iar noi, in general, am putea spune, ca nu am descoperit ci am re-descoperit legi si mecanisme naturale care erau acolo inaintea noastra. noi nu am facut decat sa le adaptam necesitatilor noastre. In cele din urma, experimentele de varf din stiinta culmineaza fie cu o superexplozie, fie cu aparitia unei molime si a unor medicamente impotriva acestei molime, medicamente care la randul lor genereaza efecte secundare. Astfel apare necesitatea unor noi remedii, vaccinuri etc. Dincolo de toate astea, soarele a sralucit si va straluci indiferent de aparitia sau disparitia savantilor, fiindca procesele cosmice depasesc resursele noastre tehnologice si cunoasterea stiintifica cu miliarde si miliarde de ani probabil. Si nici nu stagneaza sa ii astepte pe cercetatori. Sa fim seriosi, noi nu stim sigur daca am ajuns pe luna!!! Despre ce am putea vorbi? Mai bine am putea vorbi despre arta, pentru ca arta este probabil singurul domeniu in care nu s-a mers peste cadavre.

 2. Atunci la ce bun să ne dorim să facem descoperri într-un domeniu?! Fiecare generație are rolul și datoria față de predecesori și urmași să ducă cercetările anterioare mai departe. Aceasta înseamnă evoluție. Evoluăm toți și aducume cu toții contribuție științei și culturii, și oameni de știință, și artiști, și țărani, și orășeni, și muncitori, și intelectuali, fiecare cum poate, cu ce poate, cu ce știe. Altfel, am stagna sau chiar regresa la … Evul Mediu sau la animism.

 3. geomarz spune:

  @ george
  Nu oamenii sint egoisti si interesati numai de propria expansiune.
  Omul de factura occidentala este asa. In afara de cultura occindetala care este o cultura a egoismului si indiferente, prin mostenirea sa de la etica crestina, exista o multitudine de culturi care NU SINT asa.
  Acum ma gindesc la o cultura andina care a supravietuit agresiunii crestine si se mentine undeva pdin muntii Americii Latine care NU functioneaza dupa aceste principii. La fel si cultura maiasa, care mai are, inca reprezentanti tot pe acolo…

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Ce înseamnă să fii doctor în științe: este scopul școlii de a forma doctori în științe?; […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Psiholog Gabriela Romaneţ

 • Micleusanu Foto

 • RomanTolici.ro

  Freddie Mercury

 • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: