Starea vremii, starea psihicului

de Gabriela Romaneț

Schimbarea bruscă a stării vremii atrage atenția asupra capacității de adaptare a omului. În primul rând, vorbim despre adaptarea fiziologică, iar ulterior despre adaptarea psihică, fără a putea preciza care dintre cele două o determină pe cealaltă. Ambele variante sunt adevărate. O capacitate redusă a organismului de a se adapta la trecerea de la cald la frig sau invers poate determina la nivel psihic schimbări comportamentale și de dispoziție afectivă, iar dacă luăm în calcul și bolile specifice, atunci influența stării vremii asupra corpului și dispoziției, capacității de muncă, comportamentului și modului de a relaționa cu ceilalți este evidentă.  Dar, capacitatea redusă a organismului de a se adapta la schimbări climaterice este generată de structura psihică a persoanei. Mă refer la stările de vulnerabilitate afectivă sau, așa cum spun medicii și așa cum a intrat în limbajul cotidian, la stresul care slăbește imunitatea.

Așadar, lanțul cauzal ar fi: stare psihică vulnerabilă – capacitate redusă de adaptare la influențele din exterior – schimbare a dispoziției, a stării afective.

Observăm adesea concordanța între modificarea stării vremii și modificarea stării psihice, parcă ar fi un acord între stările psihicului și stările vremii. Starea vremii este folosită ca barometru pentru starea psihicului. Dacă vremea și modificările climaterice dispun de instrumente științifice de cercetare, atunci oamenii au preluat predictibilitatea stării vremii ca pe un barometru care indică predictibilitatea stării psihicului.

Particularitatea vremii de a trece de la soare la furtună este reprezentată la nivelul psihologiei umane prin trecerea de la o stare afectivă pozitivă la cea contrară ei, starea negativă. Ambivalența iubire – ură, dispoziție veselă – dispoziție tristă, calm – furie, relaxare – angoasă sunt jucate în acord cu stările ambivalente ale vremii. Oamenii folosesc meteorologia pentru a identifica în exterior motivele și explicațiile propriilor stări emoționale. Folosind proiecția, cauza este căutată și identificată în exterior, nu în interior și, astfel, se elimină instrospecția și cercetarea spațiului psihic, al sufletului.

Oamenii influențabili de modificarea stărilor climaterice sunt fie oamenii influențabili de aproape orice vine din exterior, fie oamenii care pun propriile schimbări afective pe seama fenomenelor exterioare spațiului intern.

Nu vreau să neg influența presiunii atmosferice asupra organismului, dar nici nu vreau să reduc investigația doar la aceast argument, care de altfel nu este singurul care explică problema. Influența pe care o are presiunea atmosferică asupra organismului și, implicit asupra psihicului, oferă doar un răspuns printre celelalte.

Ce putem face să nu fim dependenți de mișcarea sinusoidală, colerică a vremii? Trebuie să lucrăm la evoluția noastră psihică de la dependență absolută către independență față de fenomenele exterioare vieții psihice. Trebuie să avem curajul să cercetăm mai mult motivele interioare care ne determină o schimbare de ritm a dispoziției. Deci, ar trebui să fim mai mult introspectivi decât proiectivi.

A fi informați niciodată nu ar putea avea consecințe negative. A fi la curent cu fenomenele care pot fi predictibile înseamnă a avea ocazia de a ne adapta viața și stilul de viață. Întotdeauna informația formează. Exagerarea informației, precum și fragmentarea ei sunt metode de manipulare, nu de informare.

Citește mai mult în articolul

„O furtună pentru fiecare buletin de știri” de Carmen Preoteșoiu, jurnalul.ro

Reclame
Comments
One Response to “Starea vremii, starea psihicului”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] de Gabriela Romaneț, preluat de pe oracoolblog.worpress.com […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: