“Arhitectura metafizică” din Birmania

“This is Burma!”, scria Kipling. “Este probabil cel mai exotic loc dintre toate pe care le cunoașteți!” Câtă dreptate avea, pentru că acesta a rămas și acum, după o sută de ani de la spusele scriitorului, una dintre cele mai aparte locații din lume.

Birmania în limba română, Burma în limba engleză sau Uniunea Myanmar, așa cum se numește oficial, este cea mai mare țară, în ceea ce privește aria geografică, din sud-estul Asiei. Birmaneza este limba oficială a statului, iar engleza este a doua limbă vorbită. Influențele din țările învecinate și-au pus amprenta asupra culturii și civilizației Birmaniei. La nord-est are graniță cu China, în est cu Laos, în sud-est cu Thailanda, în vest cu Bangladesh, în nord-vest cu India, la sud-vest cu Golful Bengal, iar la sud cu Marea Andaman.

Învățăturile arhaice budiste, Theravada, au interacționat cu elementele locale. Diversitatea populației din Birmania a jucat un rol important în definirea politicii, istoriei și al aspectului demografic. Dar tocmai din cauza acestei diversități se duc lupte aprige pe un fond etnic plin de tensiune. Țara este condusă încă din 1962 de către un guvern militar, de când generalul Ne Win  a răsturnat guvernul civil care îl avea ca prim-ministru pe U Nu.

Majoritatea călătorilor evită să viziteze Birmania, însă, din această cauză suferă cel mai mult oamenii care trăiesc acolo, ei nereprezentând nici pe departe guvernul totalitar.  Blânzi, plini de umor, grijulii, atenți și iscoditori, ei vor să aibă un rol important în lume, chiar dacă pare desprinsă de timp.

Majoritatea populației, atât bărbații cât și femeile, poartă longyi-uri (bucăți de material înfășurate în jurul taliei, lungi până la glezene, cusute în forme cilindrice, semănând cu niște fuste). Femeile se machiază cu thanaka (pastă cosmetică alb-gălbuie făcută din scoarță de copac), tradiție specifică lor, preluată și de țările vecine.

Vei trăi călătorind acolo, aventura ruperii de cotidian.  Aceasta este Asia autentică, cu autobuze scârțâind, cu drumuri pline de gropi, cu localnici care te salută de parcă ai face parte din familia lor regăsită după multă vreme. Uitați de internet pentru o clipă și conectați-vă la o cultură antică dincolo de imaginație, o tradiție extrem de vie, arhetipală și enigmatică.

Mai jos sunt fotografii cu câteva din cele 4000 de temple sacre budiste de pe câmpiile regiunii Bagan.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: