Cele mai inedite biserici din lume (2)

Continuarea topului celor mai originale biserici, mănăstiri și structuri religioase, fără să se țină cont de religie.

26. Biserica cu un A (Madrid, Spania)

O biserică parohială la începutul străzii Alcalde Sainz de Baranda în capitala Spaniei.

27. Biserica „Mr. Eko”

Se găsește pe o insulă, în apropierea taberei în care au avut loc filmările pentru serialul „Lost”. A fost construită pentru cel de-al 3-lea sezon de către personajele, Eko și Charlie, unii dintre supraviețuitorii accidentului aviatic.

28. Biserica Grundtvigs (Copenhaga, Danemarca)

Biserica Grundtvigs se află în districtul Bispebjerg în capitala Danemarcei. Este un exemplu rar de arhitectură expresionistă. Datorită aspectului neobișnuit, biserica este una dintre cele mai cunoscute din Copenhaga.

29. Biserică Catolică (Uruguay, America de Sud)

30. Biserica Felsenkirche aka Biserica din Stâncă (Idar-Oberstein, Germania)

Este o biserică construită într-o nișă din roci naturale, ridicată deasupra caselor din Oberstein. Combinația edificiului cu peisajul muntos face ca acest loc să fie unul magic.

31. Catedrala ridicată de Don Justo însuși! (Mejorada del Campo lângă Madrid, Spania)

Justo Gallego Martinez își construiește singur propria sa catedrală în Mejorada del Campo, un oraș la 20 de km de Madrid (sub linia de zbor a aeroportului Barajas). Aceasta nu este un „model” de catedrală, iar el nu este nici arhitect, nici inginer, nici constructor. Este fermier. „Planurile nu există decât în capul meu” și s-au dezvoltat de-a lungul timpului în funcție de oportunități și de inspirație. Nici măcar nu are autorizație de construcție.

El și-a finanțat munca sa din închirierea sau vânzarea unor terenuri agricole moștenite. Donațiile de la susținători și cele de la vizitatori sunt întotdeauna binevenite.

Coloanele sunt turnate folosind tobe vechi de benzină, arcurile ferestrelor poartă mărcile anvelopelor turnate acolo, iar roțile au fost folosite ca scripeți.

32. Catedrala Maringá (Paraná, Brazilia)

Aceasta este o catedrală romano-catolică ce măsoară 124 metri în înălțime. A fost finalizată în 1972 și este cea mai înaltă biserică din America de Sud și a 16-a din întreaga lume.

Arhitectul José Augusto Bellucci s-a inspirat de la celebrul satelit sovietic, „Sputnik”,  atunci când a proiectat design-ul modern al catedralei, oferindu-i formă conică.

33. Catedrala de Sare Zipaquirá (Cundinamarca, Columbia)

Catedrala de Sare din Zipaquirá, la 49 de kilometri nord de Bogota, este o biserică sub pământ construită într-un tunel de sare în interiorul unui munte, într-o fostă mină de sare.

Pe măsură ce se coboară în biserică, se trece prin mici capele, reprezentând 14 etape ale suferinţei lui Hristos. Sanctuarul din partea de jos are trei secţiuni, reprezentând naşterea, viaţa şi moartea lui Isus.

Prima Catedrală de Sare a fost sfințită în 1954, dar problemele de structură și preocupările privind siguranța au determinat autoritățile să închidă sanctuarul. Biserica actuală s-a construit între 1991 și 1996 cu aproximativ 200 de metri mai jos față de vechiul sanctuar, folosindu-se din nou săpăturile lăsate în urmă de exploatările miniere.

34. Capela Bruder Klaus (Mechernich, Sudul Germaniei)

Capela din beton este construită pe marginea unui câmp în Mechernich, Germania, de către fermierii localității, în onoarea patronului lor, sihastrul Bruder Klaus, care a trăit în secolul al XV-lea.

35. Mânăstirea Piatra Scrisă (Județul Caraș Severin, România)

Piatra Scrisă este o mânăstire ortodoxă din județul Caraș Severin, localizată în comuna Armeniș. Începuturile Mănăstirii Piatra Scrisă sunt legate de icoana Sfintei Treimi, zugrăvită direct în piatra muntelui. Oamenii o ştiau cu mult înainte să fie construită calea ferată dintre Caransebeş şi Orşova.

La un moment dat, un tunel trebuia săpat chiar prin stânca pe care era pictată icoana. Toţi cei care o ştiau o considerau sfântă şi nu treceau prin dreptul ei fără să-şi descopere capul şi să se închine.

De aceea, când s-a auzit că va fi spulberată odată cu stânca pe care se afla, preotul şi primarul satului Armeniş au găsit înţelegere ca tunelul să fie deviat cu câţiva metri, protejând astfel locul. La câteva decenii după aceste întâmplări, lângă icoană a fost ridicată Mănăstirea Piatra Scrisă.

36. Biserica Sfântul Gheorghe (Lalibela, Etiopia)

Lalibela este un sat cunoscut în toată lumea pentru bisericile sale monolitice, având un rol important în istoria arhitecturii monumentelor săpate direct în piatră.

Biserica Sf. Gheorghe este cea mai cunoscută și ultima construită, la începutul secolului al XIII-lea, din cele unsprezece biserici din această zonă. Ea a fost denumită “a opta minune a lumii”. Este săpată în întregime în piatră, în forma unei cruci. Dimensiunea complexului este de 25mX25mX30m, iar în afara bisericii se găsește un mic bazin de botez, construit într-un șanț artificial.

37. Biserica Trendsetters (Phoenix, SUA)

Construită în 1973 de Neil Frisby. Oare, Frisby a vizitat Egiptul înainte de a o ridica?

38. Capela în Stâncă (Arizona, SUA)

Această fascinantă capelă romano-catolică este amplasată într-o stâncă de culoare roșie și are o panoramă incredibilă. Construită de Marguerite Brunswig Staude, o studentă a celebrului architect Frank Lloyd Wright, Capela Sfintei Cruci a fost finalizată în 1956 și este principala atracție turistică pentru cei care vizitează regiunea Sedona.

Unii spun că această capelă îi poate mișca și pe cei nereligioși.

39. Capela Wireman la Colegiul Eckerd (St. Petersburg, Florida, SUA)

Inspirată de lucrările arhitectului Eero Saarinen, capela a fost proiectată de o firmă extrem de apreciată în toată lumea “Perkins şi Will”. Caracteristicile cheie ale design-ului sunt forma octogonală și scaunele puse în cerc, fereastra circulară din centrul acoperișului care direcționează lumina solară în centrul sanctuarului, panourile mici de sticlă care reflectă lumina apei din exterior către interior, precum și grinzile care amintesc de contraforturile catedralelor medievale, inducând un sentiment atemporal, într-o structură contemporană.

Un copil, aflat în excursie la Colegiul Eckerd, a spus despre această capelă că este ca “un Isus-păianjen care coboară din spațiu”.

40. Capela Saint-Michel d’Aiguilhe (Le Puy-en-Velay, Franța)

Este poate una dintre cele mai remarcabile priveliști din Franța – o capelă cocoțată pe o gură de vulcan. Aceasta este stânca Aiguilhe, la marginea comunei Le Puy-en-Velay, din regiunea Haute-Loire. Capela Saint-Michel este acolo de 1048 de ani, de când episcopul Gothescalk a construit-o în 962 la reîntoarcerea lui dintr-un pelerinaj făcut la Santiago del  Compostella în Galicia (Spania). În 1955 muncitorii au găsit relicve sub altar, acestea fiind de când s-a construit capela. Până sus trebuie urcate 268 de scări, săpate și acestea în piatră.

41. Santuario Madonna delle Lacrime (Siracuza, Sicilia, Italia)

La nord de Muzeul de Arheologie din Siracuza se află o structură rotundă încă incompletă, Santuario Madonna delle Lacrime, proiectată de Enrico Castiglioni. Construcția va avea, când va fi terminată, 76 metri înălțime.  Sanctuarul stă pe locul unde în anul 1953, se spune că o statuie din ipsos, reprezentând-o pe Fecioara Maria, a plâns de câteva ori atunci când o femeie se chinuia să nască și care striga chemând-o în ajutor pe Fecioară.

Până la finalizarea clădirii, oamenii  pot veni să se roage într-o cameră temporară unde se găsesc și documente care pot dovedi miracolul Madonnei care a plâns.

42. Schit (Insula San Juan de Gaztelugatxe, Spania)

O mică biserică, care este de obicei închisă, datează din secolul al X-lea și pare că a aparținut Cavalerilor Templieri. În 1053, ea a fost donată de către Íñigo López, primul Lord de Biscay, mânăstirii San Juan de la Peña.

În 1593 schitul a fost atacat şi jefuit de Francis Drake. Printre alte incidente, acesta a luat foc de mai multe ori. În 1978 a fost distrus într-un astfel de incendiu. Doi ani mai târziu, a fost reinaugurat.

Accesul la schit se face printr-un drum îngust, care traversează podul solid de piatră, urcând 237 de scări. Conform unei legende, după urcarea obositorului colț de stâncă, ar trebui să suni dintr-un clopoțel de trei ori și să îți pui o dorință.

43. Biserica Arbore (Județul Suceava, România)

Această biserică are hramul “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Este prima biserică pictată din zona Moldovei, inclusă în patrimoniul UNESCO.  Numele ei și al comunei sunt date după numele boierului, Luca Arbore (care a trăit în timpul domniei lui Ștefan cel Mare).  Arbore a  construit-o în 1503. Ridicarea acesteia a durat cinci luni.

După 38 de ani de la ridicarea bisericii, în anul 1541, la iniţiativa Anei – sora boierului Arbore – se va realiza ansamblul de pictură exterioară şi interioară, de către meşterul moldovean Dragoş Coman din Iași. Pentru că  nu era un cleric, ci un exponent al lumii laice,  acest lucru se va vedea în spontaneitatea picturii, în transparenţa culorii, aidoma unei acuarele, în construcţia siluetelor, care au uneori gesturi şi atitudini necanonice. Prin Mănăstirea Arbore, Dragoş Coman introduce în pictura bisericească unul dintre cele mai laice monumente de artă moldovenească.

44. Capela de pe Piatră (Allenspark, Colorado, SUA)

Fondatorul, monseniorul Joseph Bosetti, a fost animat ani de zile de ideea că într-o zi va construi o capelă în acest loc. În 1916, el şi doi prieteni au observat un meteorit care a căzut în timpul nopții. A doua zi în căutarea rămășițelor meteoritului, Bosetti  a dat peste o piatră mare. Frumusețea peisajului a inspirat preotul, care și-a adus aminte de cuvintele lui Isus către Petru: “Pe această Piatră, îmi voi construi Biserica.”

Jurându-și în acea zi să construiască capela, Bosetti s-a rugat aproape 20 de ani pentru a obține fonduri. De-a lungul timpului, el s-a aflat într-o continuă bătălie cu un departament al autostrăzilor din Colorado, care avea în plan să dinamiteze o bucată enormă de granit pentru a extinde o șosea. În cele din urmă, Bosetti a câştigat bătălia iar capela a putut fi construită. Ea a fost proiectată de arhitectul Jacques Benedict, din Denver.

În 1993, Papa Ioan Paul al II-lea  a vizitat capela în timpul călătoriei sale în Denver, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului şi a binecuvântat personal lăcașul.

45. Capela Cadet (Academia Forțelor Aeriene, Colorado, SUA)

Capela Cadet, finalizată în 1962, a fost proiectată de către arhitecții Walter Netsch din Skidmore și de Owings și Merrill din Chicago. Controversată iniţial pentru design-ul său, Capela Cadet a devenit un exemplu de arhitectură modernistă.

46. Biserica Sf. Augustin (Brookland, Kent, Marea Britanie)

Este o biserică din secolul al XII-lea, din lemn, iar clopotnița este separată de restul bisericii.

47. A Treia Biserică a lui Hristos (Biserică Scientologică – Washington, SUA)

Această biserică este, probabil, cea mai urâtă clădire din Washington.  Construită în 1971, ea exemplifică o formă de artă arhitecturală modernistă care ar putea foarte bine să se numească: “artă brutală”.

Departe de a fi o mişcare estetică, această “artă brutală” se concepe pe sine ca fiind o revoluţie culturală, una care înlocuieşte ornamentarea burgheză (muluri, coloane şi turle) cu fațade de beton, pentru a oferi omului nou socialist ideea de egalitate între clasele sociale.

48. Capela Thorncrown (Eureka Springs, SUA)

Chiar în afara orașului Eureka Springs în Arkansas Ozarks – el însuși un loc extraordinar de frumos –  se află această capelă mică, paşnică, non-confesională.
Proiectată de Fay E. Jones,  în 1979, finalizată în iulie 1980.

49. Biserica Birdhouse (Greer, Carolina de Sud, SUA)

Un colorat cuib de păsări, făcut în formă de biserică, stă atârnat pe gardul cuiva în Greer, Carolina de Sud. Poate că pasărea care locuiește acolo este o pasăre-preot colectând donații-semințe de la enoriașii săi, evident alte păsări. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: