Cele mai inedite biserici din lume (1)

Un top al celor mai originale biserici, mănăstiri și structuri religioase, fără să se țină cont de religie.

1. Biserica Hallgrímskirkja (Reykjavík, Islanda)

Biserica Hallgrímskirkja este o parohie luterană, foarte înaltă, ajungând până la 74,5 metri. Este a patra dintre cele mai înalte structuri arhitecturale din Islanda.  Construcția ei a durat foarte mult, 38 ani. A început în 1945 și s-a finalizat în 1986.

Arhitect: Guðjón Samúelsson

2. Catedrala Las Lajas (Columbia, America de Sud)

Catedrala Las Lajas a fost construită în 1916 în interiorul canionului râului Guaitara, unde, conform legendei locale, a apărut Fecioara Maria.  Este în sudul zonei columbiene, aproape de granița cu Ecuador.

3. „Divizia pentru Eradicarea Diavolului” („Device to Root Out Evil”), Calgary, Canada

O sculptură controversată, impunătoare, creată de renumitul artist internațional Dennis Oppenheim, și-a găsit loc în spatele domeniului public Vancouver.

O biserică de ţară își ține echilibrul pe turla ei ca și cum ar fi fost ridicată de o forță supranaturală și așezată apoi invers, obținând un dispozitiv sau o metodă de eliminare a forțelor răului.

4. Capela Sfântului Gildas (Bretania, Franța)

Capela Sfântului Gildas se află pe malul Canalului Blavet în Bretania, Franţa. Construită ca un hambar de piatră la baza unei stânci de piatră, a fost odată un loc sfânt al druizilor. Gildas pare să fi călătorit prin întreaga lume celtică: Corwall, Ţara Galilor, Irlanda și Scoția. El a sosit în Bretania, în jurul anului 540 şi, se spune, că a propovăduit oamenilor creştinismul dintr-un amvon dur, care acum se află în capelă.


5. Biserica Scoică (Shell Church), Huntington Beach, SUA

Ceea ce este semnificativ acestei biserici este logo-ul de scoică.

6. Nôtre Dame du Haut (Ronchamp, France)

Oamenii spun că acoperișul acestei clădiri seamănă cu părul lui Elvis. ( 🙂 ) Informal, este cunoscută sub numele de Ronchamp. Capela Nôtre Dame du Haut a fost finalizată în 1954 şi este considerată de către arhitectul Le Corbusier unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură. Un fapt găsit interesant la această biserică este că apa de ploaie curge de pe acoperișul înclinat într-o fântână, creând o cascadă.

7. Biserica catolică ucrainiană „Sf. Iosif” (Chicago, SUA)

Masivitatea ei, culorile de gri par să semene cu o arhitectură sovietică. Dar ea se află în SUA și nu în Federația Rusă. Biserica catolică ucrainiană „Sf. Iosif” este cunoscută datorită celor treisprezece acoperișuri ultra-moderne, bombate și aurite, care-i simbolizează pe cei doisprezece apostoli și pe Isus Hristos cu domul cel mai mare în centru. A fost construită în 1956.

8. Biserica Jubilee (Roma, Italia)

Biserica Jubilee se distinge prin zidurile curbe care arată ca niște vele şi care servesc scopului de a reduce la minimum problema termică din vârful spațiului interior. Pereții sunt făcuți dintr-un ciment special, care conţine dioxid de titan, aşa că distruge poluanții din aer. Când dioxidul de titan absoarbe lumina ultravioletă, acesta devine puternic reactiv, descompunând poluanţii care vin în contact cu betonul. A fost construită în 1996 de către arhitectul Richard Meier.

9. Biserica Baptistă „Grace Fellowship” (Baltimore Road în Detroit, Michigan, SUA)

Această clădire ciudată este de fapt o biserică. Odată a fost renumită pentru cel mai frumos restaurant chinez – american. Apoi s-a închis și mai târziu, a fost transformată în biserică baptistă, „Omega Baptist Church”, apoi „Grace Fellowship Baptist Church”.

10. Basilica de Higüey (Republica Dominicană)

Basilica de Higüey, inaugurată pe 21 ianuarie 1971, este unul din monumentele cele mai importante din Republica Dominicană. A fost construită de arhitecţi francezi. Este situată în oraşul Higüey, Republica Dominicană.

Acum nu mai este biserică, ci un centru sportiv.

11. Biserica din Stykkisholmur (Islanda)

Nu se cunoaște exact data construcției, se presupune că ar exista din 1879. Biserica a fost concepută cu aspect de închisoare care să se vadă și de pe mare și de pe uscat. În 1939, călugărițele Fransiskusystur au transformat-o în mănăstire, școală și biserică. Ele au construit, de asemenea, și un spital unde vindecau bolile prin vrăjitorie. Spitalul este încă în uz.

12. Catedrala „Sfântul Vasile cel Binecuvântat” (Moscova, Rusia)

Catedrala „Sfântul Vasile cel Binecuvântat” a fost construită între 1555 și 1561 de către Ivan al IV-lea (alias Ivan cel Groaznic), pentru a sărbători cucerirea Hanatului Kazan. Biserica se află în inima Moscovei, în Piaţa Roşie.

O legendă spune că Ivan a avut un arhitect, Postnik Iakovlev, pe care a vrut să-l împiedice să construiască o clădire mai magnifică pentru oricine altcineva, orbindu-l. Chiar și așa, Postnik Iakovlev a continuat să realizeze o serie de biserici după ce a construit catedrala „Sfântul Basil”.

13. Catedrala din Rio de Janeiro (Brazilia)

Catedrala din Rio de Janeiro a fost construită între 1964 şi 1979. Are o formă conică cu diametrul interior de 96 metri şi o înălţime de 75 metri. Construcția are o cameră cu o capacitate de 20.000 de oameni în picioare. Patru vitralii rectilinii au fiecare câte 64 de metri de la podea până la tavan. Seamănă cu o piramidă aztecă.

14. Sagrada Familia (Barcelona, Spania)

Sagrada Familia este o masivă bazilică romano-catolică în construcţie în Barcelona, Catalonia, Spania. Construcţia a început în 1882 şi continuă şi astăzi. A fost proiectată de arhitectul celebru Antoni Gaudi, care a lucrat la proiectul său peste 40 de ani. Ultimii 15 ani din viață i-a dedicat în totalitate acestui proiect.
În centru, urmează să fie turnul lui Isus Hristos, surmontat de o cruce gigantă. Turnul va avea înălţimea de 170 m.

15. Biserica Paraportiani (Mykonos, Grecia)

Paraportiani este una dintre cele mai faimoase structuri arhitecturale din Grecia. Numele său înseamnă „poartă secundară” deoarece a fost construită pe situl uneia dintre porțile zidurilor medievale de piatră. Unele părţi din această frumoasă biserică datează din 1425, iar restul din secolele XVI şi XVII.

16. Biserica Borgund Stave (Lærdal, Norvegia)

Biserica Borgund Stave este una dintre cele mai bine conservate biserici existente în Norvegia. Edificiul din lemn a fost construit probabil pe la sfârșitul secolului XII, neavând reamenajări majore de atunci.

Un lucru interesant de amintit este faptul că biserica apare ca fiind o „minune” a civilizației vikingilor în jocul video Age of Empires II: The Age of Kings.


17. Biserica Verde (Buenos Aires, Argentina)

Biserica parohială din Buenos Aires, mai este cunoscută și sub denumirea de “Grădina Măslinilor”, făcându-se referire la Grădina Ghetsimani de pe Muntele Măslinilor.


18. Biserica ruinelor (Goreme, Turkey)

Creștinii persecutați au construit astfel de lăcașuri săpate în stânci. Stâncile din această regiune sunt depozite vulcanice, asta însemnând că piatra fiind destul de moale, a făcut posibilă săparea în interiorul ei.

Valea Cappadocia este renumită pentru aceste construcții sculptate în piatră (biserici, mânăstiri, case) realizate de localnici. Se estimează ca ar fi în jur de 150 de biserici în canionul dintre satele Ihlara și Selime.

Mai jos este una dintre aceste biserici vechi.

19. Domul din Milano (Italia)

Cu o suprafaţă de 1200 mp, catedrala milaneză, una dintre imaginile emblematice ale Italiei şi ale Europei, este cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca mărime din lume, după Bazilica San Pietro din Roma şi catedrala din Sevilla. Podoabă cu totul unică a arhitecturii gotice, domul din Milano are o capacitate de peste 40.000 de locuri şi o lungime de 157 metri.

Este una dintre catedralele occidentale a căror construcţie s-a întins pe durata a câtorva secole. Începută în 1386 şi încheiată în 1887, ea domină astăzi Piaţa Centrală din Milano, fiind un simbol al puterii economice pe care această capitală a Lombardiei, poartă de intrare a comerțului ce traversa Alpii, l-a reprezentat timp de veacuri. Maiestuozitatea şi formele estetice ale catedralei sunt grăitoare: detaliile sculpturale ale celor 135 de turle, dintre care cea mai înaltă atinge 109 metri, şi cele peste 2000 de statui, sunt foarte atent executate, la fel şi marile ferestre ale clădirii, considerate a fi cele mai mari din lume.

Acoperișul este deschis pentru turiști (se plătește o taxă) și permite observarea în prim-plan a unor sculpturi spectaculoase care altfel ar trece neobservate.

20. Biserica Paoay sau Parohia Sf. Augustin (Filipine)

Biserica Paoay amintește de arhitectura aztecă. Construcția este una masivă și puternică. Zidurile au grosimea de 1,67 metri și sunt susținute de 24 de contraforturi sculptate.

Biserica a fost construită de călugării augustinieni între 1694 -1710, conduși de Antonio Estavillo. Edificiul face dovada stabilității stilului baroc architectural în ceea ce privește rezistența la cutremure. Are, de asemenea, influențe gotice și orientale.

Monumentul este inclus în patrimoniul UNESCO.

21. Catedrala Brasilia, Brazilia

Catedrala din Brasilia, capitala Braziliei, este realizată de arhitectul Oscar Niemeyer.

Are o structură hiperbolică, construită din 16 coloane, cu o greutate de 90 de tone fiecare. Acestea simbolizează două mâini care urcă spre cer.

Construcția a fost finalizată în 1970 și este fără îndoială inspirată de design-ul Catedralei Metropolitane din Liverpool.

22. Mânăstirea cu Domuri Aurite „Sf. Mihail” (St. Michael’s Golden-Domed Monastery), Kiev, Ucraina

Construită inițial în Evul Mediu de către Sviatopolk II Iziaslavych, mânăstirii care cuprindea catedrala, i s-au mai adăugat pe parcursul anilor elemente noi: sala de mese “Sf. Ion cel Divin”, construită în 1713, Porțile Economice, construite în 1760 și clopotnița mânăstirii realizată între 1716-1719.

Exteriorul structurii a fost reconstruit în stil baroc ucrainian în secolul al XVIII-lea, în timp ce interiorul a rămas în stil bizantin.

Catedrala a fost demolată de autoritățile sovietice în 1930, dar a fost reconstruită recent după ce Ucraina și-a câștigat independența.

23. Biserica din Deal (Church in a Hill), Luxembourg

Această biserică este construită într-un deal. Unul dintre motivele pentru care marele Ducat al Luxembourgului a supraviețuit ca stat independent împotriva vecinilor puternici ca Germania și Franța, este faptul că zona este eminamente fortificată.

24. Biserica „San Francisco de Asis” (Ranchos de Taos, New Mexico)

„San Francisco de Asis” este o biserică misionară mică în Ranchos de Taos din New Mexico. Construcţia bisericii a început în jurul anului 1772 şi a fost finalizată în 1815 de către Părinţii Franciscani, patronul acesteia fiind Sfântul Francisc de Assisi. Este făcută din chirpici, așa cum sunt multe biserici misionare spaniole în New Mexico. Se află la câţiva kilometri sud de Taos Pueblo şi a inspirat cel mai mare număr de reprezentări artistice față de oricare altă clădire din Statele Unite. Aceasta a făcut obiectul a patru picturi ale Georgiei O’Keeffe, care spunea că este una dintre cele mai frumoase clădiri lăsate în SUA de către spaniolii misionari. De asemenea a fost fotografiată de artiștii Ansel Adams și Paul Strand.

25. Biserica Pilgrimage (Neviges, Germany)

Biserica Pilgrimage este concepută de arhitectul Gottfried Böhm și a fost construită în perioada 1963-1972.

Reclame
Comments
4 Responses to “Cele mai inedite biserici din lume (1)”
 1. Imi place ca cea din Reykjavik e pe primul loc (eu as fi pus Sagrada Familia, dar asta e opini ame si banuiesc ca nu este un „top”), este intr-adevar o biserica deosebita, cu o acustica iesita din comun. Iar privelistea din turn este absolut fenomenala intr-o zi senina. Asta daca reusesti sa stai mai mult de cateva minute, atat de frig si de curent este.

  • Nu e un top. Un top ar fi greu de făcut și, bineînțeles, bazat doar pe subiectivismul trărilor noastre. Dar, e bine că ai un top și … e și mai bine că ai început cu primul loc 😉 Fiecare e inedită în felul ei.

   • Pe aceea am vazut-o in realitate (inca am fost in ea de trei ori pana acum, odata si la slujba :D), mi-era si greu sa o las deoparte, mai ales ca era si prima. Islanda este plina de biserici interesante, chiar vorbeam cu cineva care imi spunea ca lor le place sa experimenteze atunci cand vine vorba de biserici. Lutheranii sunt mai deschisi inovatiilor si modernismului si le dau dreptate.

    Sagrada Familia imi doresc sa o vad, nu cred ca exista constructie mai interesanta si am o fascinatie pentru geniul care a fost Gaudi.

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] mai prezentat biserici transformate în locuinţă, dar iată că se poate şi mai mult. Un proiect al Serrano Monjaraz […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Psiholog Gabriela Romaneţ

 • Micleusanu Foto

 • RomanTolici.ro

  Freddie Mercury

 • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: