Casele Oaselor

Pentru cei care nu știu, un osuar este o cutie de lemn sau metal, o construcție sau un loc special amenajat pentru a servi ca loc de veci al scheletelor umane. Osuarele sunt utilizate frecvent în cazul în care spaţiul de înmormântare este redus. Acestea joacă un rol important în câteva religii ale lumii (ortodoxă, catolică, iudaică), adică în cele care practică exhumarea cadavrelor după îngropare. Multe țări au osuare pe care oamenii le pot vizita, unele dintre ele fiind adevărate opere de artă cu caracteristici arhitecturale făcute din oase, de exemplu candelabre, suporturi de lumânări, decorațiuni pe perete și pe podele etc.

Dacă doriți să vizitați un osuar, vă propunem unul dintre cele mai frumoase din lume: SEDLEC, din localitatea Kutna Hora, la 70 de kilometri de Praga, în Cehia. Acolo se găsesc peste 40.000 de schelete umane.

Cimitirul mânăstirii a început să nu mai fie încăpător în timpul unei epidemii de ciumă. În acest fel, Capela Tuturor Sfinților a fost transformată într-un osuar în secolul al XIV-lea.

Apoi în 1870, unui sculptor în lemn, pe nume Frantisek Rint, i-a venit ideea de a aranja toate acele oase în diferite modele și structuri interesante, cum ar fi cruci sau pocale de un metru și jumătate care se găsesc pe fiecare parte a scărilor care conduc în jos spre capelă. El a folosit oasele chiar și pentru a-și pune numele pe peretele din dreapta deasupra scărilor.

În centrul camerei principale este un candelabru mare, construit tot din oase umane.

Probabil o parte din raționamentul acestei forme specifice de decorare a fost din dorința de a transmite natura tranzitorie a vieții omului, o lecție dezarmantă precum cea făcută de micii și drăguții heruvimi care cântă din goarne ținând craniile umane pe genunchii lor (vezi suporturile de lumânări).

Cu aproximativ 40.000 de schelete stocate în osuar, Frantisek a avut, desigur, o mulțime de materiale disponibile pentru a-și dovedi abilităţile sale artistice. De exemplu, aici se găsește blazonul familiei aristocrate Schwarzenberg, cei care i-au plătit munca lui Frantisek pentru acest osuar.

O parte din blazon are o imagine a unui maur cu un ochi scos de o cioară, imagine reprezentată aici de un craniu uman real şi de o cioară realizată din alte oase umane!

Chiar dacă există o mulțime de oase rămase “nefolosite” în creația sa, artistul poate fi iertat… el le-a aranjat totuși în patru mari piramide…

Și ca să completez imaginile statice, am găsit un scurt-metraj al lui Jan Svankmajer, realizat în 1970 la acest osuar (adică exact la 100 de ani de când a fost decorat de către Frantisek!).

“Osuarul” , 1970, regia Jan Svankmajer

Reclame
Comments
One Response to “Casele Oaselor”
  1. Moi spune:

    Si totusi macabru …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: