My way

Celebra piesa “My way” cu versurile scrise de Paul Anka a fost popularizată de Frank Sinatra.

Melodia originală este “Comme d’habitude”, compusă de francezii Claude François și Jacques Revaux.  Versurile lui Anka sunt diferite de cele franțuzești. De asemenea, Paul Anka este creditat ca fiind co-compozitor pentru că în mare măsură a rescris cântecul.

“Comme d’habitude” – Claude François

Paul Anka a auzit acest cântec în 1967 pe când petrecea vacanța în sudul Franței. Apoi s-a dus la Paris să negocieze drepturile de autor pe care le-a obținut fără nici un cost. Un an mai târziu, Anka rescria cântecul pentru Frank Sinatra. În decembrie 1968 a avut loc înregistrarea, iar la începutul lui 1969 lansarea. În Marea Britanie, cântecul a atins un record încă de neegalat. El a petrecut 75 de săptămâni în Top 40.

Versurile ne spun povestea unui om aflat la apusul vieții. El își acceptă destinul asumându-și responsabilitatea pentru tot ce a făcut în viață reușind să își păstreze integritatea.

“My way” – Frank Sinatra (concert Madison Square Garden 1974)

“My way” este cotat ca având cele mai multe cover-uri realizate vreodată în lume.

Dorothy Squires

Elvis Presley a cântat această melodie în concertele sale, pe la mijlocul anilor ‘70, în ciuda faptului că Paul Anka i-a sugerat că această piesă nu i se potrivește.

Basistul Sid Vicious de la Sex Pistols’ a realizat o versiune punk, în care multe cuvinte au fost schimbate iar acordurile accelerate. Orchestrația a fost aranjată de Simon Jeffes.

Intervievat în 2007, Paul Anka a spus că a fost “oarecum destabilizat de Sex Pistols’. A fost ciudat, însă am simțit că Sid Vicious era sincer”.

La înregistrare, Vicious nu știa toate versurile melodiei așa că a improvizat mult. Clipul are un sfârșit controversat. Artistul trage cu un pistol în public, omorând la întâmplare. Apoi se duce să inspecteze cadavrele care rânjesc pline de sânge, rămase înțepenite pe scaune.  La sfârșit, înainte de a părăsi scena, trimite un “fuck you” mulțimii încremenite.

Porțiunea în care Vicious se duce în public a fost cenzurată. Toate imaginile cu impactul gloanțelor și victimele au fost tăiate. Însă chiar și versiunea cenzurată rămâne controversată, pentru că au fost lăsate imaginile în care Sid împușcă publicul.

Nina Hagen (concert Rock in Rio 1985)

Mai există și alte versiuni ale acestui cântec (vezi Nina Simone, Brook Benton, Dame Shirley Bassey și mulți alții), printre care și una românească, interpretată de Dida Drăgan, cu un ultim videoclip realizat de Alexandru Bocăneț înainte de a muri în cutremurul din 77. Iată versiunea audio: Iubirea noastra

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: