Oglindirea în ochii celuilalt

„… Ochii devin locul în care se întâlneşte sinele cu celălalt, locul în care sinele şi celălalt se pot uni, dar se pot şi separa, locul în care se comunică. Ochiul devine oglinda cu două feţe: una reflectând propriul sine, cealaltă reflectând corpul şi Eul celuilalt.

A căuta privirea celuilalt pentru a te privi în ochii lui este o încercare zilnică. În comunicările dintre oameni, în relaţiile profesionale, în relaţiile afective căutăm ochii partenerului pentru a fi convinşi că suntem, în primul rând văzuţi, auziţi, şi, în al doilea rând, înţeleşi, iubiţi şi acceptaţi. Apare sentimenul de a fi sau a nu fi, privirea partenerului fiind investită cu puterea de a crea propria imagine sau de a o anula, de a reflecta imaginea pozitivă a sinelui sau pe cea negativă, de a ne accepta sau de a ne respinge, de a ne apropia sau  a ne depărta.

Când celălalt refuză oglindirea propriei persoane apare un sentiment insuportabil legat de retragerea dragostei, de neconfirmare personală, de nefiinţă. Unele persoane apelează la exhibiţionism vestimentar sau comportamental pentru a reţine privirea celuilalt, care-i dă sens şi formă.

Dependenţa de privirea celuilalt provine din cele mai timpurii faze ale dezvoltării omului, când căutam în ochii părinţilor confirmarea propriei existenţe, propriului Eu, confirmarea dragostei şi admiraţiei.

Adicţia la privire fără a se stabili calitatea „oglinzii” reflectoare poate duce la formarea unor tulburări de percepţie şi reprezentare a propriei persoane. Cine stabileşte calitatea oglinzii? Cine stabileşte fidelitatea imaginii reflectate? Cine stabileşte cantitatea şi calitatea distorsionărilor? Fiind o problemă în care sunt implicaţi doi, atunci răspunsul este legat de amândoi, de puterea amândorura de a se obiectiva: de capacitatea unuia de a se arăta şi de a se accepta pe sine însuşi diferit de celălalt şi de capacitatea celuilalt de a reflecta un altul, de a crea un altul, de a încărca cu sens.”

Gabriela Romaneț, Oglindirea în ochii celuilalt, www.imagossite.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: