Corp de rezonanță

„… Situaţie concretă: pe stradă, cineva enervat de vreo acţiune a altei persoane, începe rapid să înjure şi să insulte persoana care nu a corespuns aşteptărilor lui. Persoana depreciată ia rapid atitudine represivă, apărându-şi onoarea,insultă la rându-i.
Astfel, omul devine un corp de rezonanţă. Adoptă în sine ideile care nu-i sunt străine, reacţionează la ceva ce găseşte rezonanţă în interior.
Reacţia la injurie conţine apărarea la rana narcisică produsă de cel care emite injuria. Furia reacţională este intensă cu cât rana este mai adâncă. Relaţia dintre cei doi este de tipul agresor şi victimă, în care fiecare poate deveni pe rând victimă şi agresor. Între cei doi se face schimbul: cel insultat rezonează la o trăsătură depreciativă şi începe să se apere prin atac identic, cel care insultă are satisfacţia narcisică a reuşitei propriului demers că cealaltă persoană s-a identificat cu descrirea lui. Din punct de vedere al relaţiei socio-umane, acest tip de relaţie este o reuşită pentru că cei doi au relaţionat, au rezonat şi s-au socializat. Dar, din punct de vedere psihologic, este cert că unul dintre cei doi parteneri de relaţie trăieşte un conflict intern legat de deprecierea narcisică, iar celălalt satisfacţia descărcării.
Copiii au o expresie, „cine zice, ăla e”, pentru a depăşi pericolul rănirii narcisice. Copilul ştie cum să nu se ofere corp de rezonanţă pentru persoana care are intenţia să-l rănească şi știe cum să-l transforme pe agresor în corp de rezonanţă. Îi întoarce agresorului, în oglindă, conţinutul depreciativ, îl lasă să ia cunoștință cu calitatea produsului gândirii sale. Această atitudine schimbă relaţia iniţială dintre victimă şi agresor, agresorul devenind propria lui victimă, devalorizându-se în final pe sine.

Corpul de rezonanță este corpul care trăiește relația, care reacționează emoțional, care vibrează afectiv, care își activează propriile dorințe, conflicte, frustrări, răni. Nu există relație cu un corp indiferent, ci doar cu un corp care rezonează.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: