Alter – ego

„În limbajul cotidian este foarte des întâlnit termenul de „alter – ego” ca fiind sinonim cu cel de „dedublare”, în care părţile dublate fie se cunosc şi nu se acceptă, fie nu se cunosc şi preiau pe rând controlul acţional.
Acţiunea de separare, de divizare internă la care apelează eul subiectului apare în momentele de ameninţare angoasantă pentru a răspunde nevoii de a domina angoasa prin două reacţii diferite şi simultane. Fenomenul de clivaj apare în mod normal de la începuturile vieţii psihice pentru a soluţiona conflictul intern al ambivalenţei, în care una dintre părţi caută satisfacerea, iar cealaltă ţine cont de realitatea frustrantă şi acceptă frustrarea. Astfel, clivajul are un rol important în organizarea psihică, făcând posibilă sesizarea dihotomiei, discriminarea între emoţii pozitive şi negative, între senzaţii şi gânduri, dezvoltarea atenţiei interne, orientată către interior, elaborarea limbajului intern şi capacitatea de a construi o judecată.
Când cele două reacţii simultane intră într-un conflict intens şi când reacţiile sunt susţinute de două moduri de „a fi”, ambele aparţinând forurilor personale, atunci fenomenul de divizare atinge un prag maxim şi generează două structuri psihice diferite şi simultane în cadrul aceluiaşi sistem psihic. Părţile interioare sunt percepute ca şi cum ar fi „două gemene siameze, dar lipite pe dinăuntru”, una având un rol dominant. Lipirea „falsului self” (format prin preluarea din mediu a funcţiilor de protecţie) cu „adevăratul self” (sursa propriilor impulsuri) şi revendicarea dominaţiei din partea unuia sau altuia ar putea explica fenomenul de „alter ego”. Procesul prin care se face travaliul de distingere între o parte şi cealaltă şi de elaborare a fiecărei părţi este trăit sub presiunea întrebării „Cine sunt eu?”. Scopul este a se lua în posesie prin punerea în acord a celor două moduri existenţiale.”

Gabriela Romaneț, Alter – ego, www.imagossite.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: