Anime (03)

Design-ul personajelor

Proporţiile corpului în anime provin de la cele ale corpului uman. Înălţimea capului este considerată baza proporţiei. Acestea pot varia, cât timp restul corpului rămâne proporţional. Cele mai multe personaje au o înălţime de 7-8 capete, în timp ce înălţimile extreme sunt situate în jurul a 9 capete.

Variaţiile proporţiei pot fi moderate. Caracteristicile personajelor chibi sau super deformate prezintă un corp mic, disproporţionat, comparativ cu capul. Câteodată anumite părţi ale corpului, cum ar fi picioarele, sunt alungite sau scurtate. Cele mai multe chibi au o înălţime de 2 până la 4 capete.

Mai jos puteți vedea cum se desenează emoțiile caracterelor chibi:

Unele lucrări anime cum ar fi “Crayon Shin-chan” ignoră aceste proporţii. Este destul că indică un desen vestic. Exagerările sunt evidenţiate de creşterea proporţiilor unor părţi ale corpului.

Foto Crayon Shin-chan

Stilul de desenare a personajelor cu ochi mari este comun în anime şi manga. Osamu Tezuka a fost inspirat de trăsăturile exagerate ale personajelor de desene animate americane precum Betty Boop, Mickey Mouse şi Bambi.

Tezuka și-a dat seama că ochii mari permit personajelor să arate emoţii distincte. Când Tezuka a început să deseneze “Ribbon no Kishi”, prima serie manga pentru fetiţe, acesta a exagerat în continuare mărimea ochilor .

“Ribbon no Kishi”,1967, episod 2

Desenul ochilor în anime

Culoarea adăugată ochilor, în special corneei, este pentru a da efectul de adâncime. Aceasta este și mai evidențiată aplicându-se umbre. În general, tehnica este un amestec de umbre ușoare cu tonuri de culoare, ca apoi să se aplice umbre și mai accentuate. Antropologistul cultural Matt Thorn afirmă că animatorii japonezi şi publicul de anime nu percep ochii stilizaţi ca fiind mai mult sau mai puţin străini.

Ochi anime lucrați în Photoshop:

Totuşi, nu toate anime-urile au personaje cu ochi mari. De exemplu, Hayao Miyazaki este cunoscut pentru personajele sale realiste, care au păr în culori reale şi care nu au ochii mari. În plus, mulţi producători au fost cunoscuţi pentru utilizarea ochilor mai mici. Acest design se apropie de arta japoneză tradiţională. Unele personaje au ochi şi mai mici, reprezentaţi prin puncte negre.

“Whisper of the Heart”- trailer

Expresii faciale în anime

O întreagă varietate de expresii ale feţei sunt folosite de personaje pentru a exprima stări emoţionale şi gânduri. Anime utilizează un set diferit de expresii faciale comparativ cu cel al animaţiei vestice.

Deseori în anime-urile comice, personajele şocate sau surprinse vor interpreta o „lovitură frontală”, prin care vor indica o expresie exagerată. Personajelor mânioase le apar linii pulsatorii reprezentând venele de pe frunte. Personajele ruşinate pot să producă fie o picătură masivă de sudoare (care a devenit unul din stereotipurile cele mai recunoscute ale anime-ului) ori să producă o îmbujorare vizibilă sub nivelul ochilor, în special ca o manifestare a sentimentelor romantice reprimate.

Lacrimi în anime

Unele anime-uri, care au subiect politic sau alte subiecte serioase au abandonat aceste trăsături, cum ar fi “Gundam Wing” şi “Teknoman”.

“Gundam Wing” – generic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: