Anime (01)

Anime (din cuvântul japonez anime, la rândul lui o abreviere a cuvântului englez animation) este o categorie de desen animat. Deşi în Japonia termenul este folosit pentru a denumi orice film de animaţie, în Vest termenul se referă în general numai la animaţia japoneză.

La originea acestui gen stau benzile desenate japoneze numite manga.

În Japonia filmele de animaţie sunt foarte îndrăgite, semnificativ fiind faptul că în anul 2001 filmul anime “Spirited Away” (Sen to Chihiro no Kamikakushi) a întrecut în popularitate filmul “Titanic”.

“Spirited away” – trailer

Iniţial anime-urile erau desenate manual, însă în ultimii ani tehnicile de calculator s-au generalizat. Anime-urile sunt utilizate în seriale televizate, producţii cinematografice şi video, jocuri pentru computer, publicitate etc. În ce priveşte conţinutul, formatul anime este utilizat în toate genurile ficţionale.

Începutul secolului al XX-lea a marcat dezvoltarea proiectelor anime, odată cu experimentarea japoneză a tehnicilor animate explorate în Franţa, Germania, Statele Unite ale Americii şi Rusia. Ecranizarea celui mai vechi anime a avut loc în 1917; era un clip de două minute cu un samurai care încerca să îşi testeze noua sabie pe ţinta sa, doar ca să fie înfrânt de către aceasta.

1930 este anul când animaţia devine alternativa narării comparate cu industria subdezvoltată a actoriei (live-action). Spre deosebire de America, industria live-action rămâne în Japonia o piaţă mică, suferind de bugetări şi restricţii ale locaţiilor şi castingurilor. Lipsa actorilor le permitea artiştilor japonezi să creeze orice personaje şi locaţii.

Succesul filmului “Albă-ca-Zăpada şi Cei Şapte Pitici” al lui Disney din 1937 influenţează animatorii japonezi. Osamu Tezuka adaptase şi simplificase numeroase tehnici de animaţie Disney pentru a reduce costurile şi numărul cadrelor în producţie. Această metodă a fost percepută ca o tehnică temporară care să îi permită producţia într-un program fix cu personal neexperimentat.

În timpul anilor ’70, are loc o creştere a popularităţii seriilor manga, care ulterior au fost animate, în special cele create de Osamu Tezuka, care a fost numit o „legendă” şi „zeul manga”. Munca sa şi a altor pionieri în domeniu au inspirat caracteristici şi genuri care sunt elementele fundamentale ale anime-ului de astăzi.

Genul robotic (cunoscut ca „Mecha” în afara Japoniei), de exemplu, a luat formă prin Tezuka, s-a dezvoltat în genul Super Robotului prin Go Nagai:

“Mazinkaiser” – trailer

…şi a fost revoluţionat la sfârşitul deceniului de Yoshiyuki Tomino, care a dezvoltat genul Robotului Adevărat:

Anime-urile cu roboţi precum seriile “Gundam” şi “Macross” au devenit clasice în anii ’80, stilul robotic fiind cel mai comun în Japonia. Seriile anime cunosc expansiunea în magazinele de peste mări în anii ’90 şi chiar mai mult după anul 2000.

Reclame
Comments
One Response to “Anime (01)”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] oracooloracool пишет: Anime-urile sunt utilizate în seriale televizate, producţii cinematografice şi video, jocuri pentru computer, publicitate etc. În ce priveşte conţinutul, formatul anime este utilizat în toate genurile ficţionale. Începutul secolului al XX- lea a marcat dezvoltarea proiectelor anime, odată cu experimentarea japoneză a tehnicilor animate explorate în Franţa, Germania, Statele Unite ale Americii şi Rusia. Ecranizarea celui mai vechi anime a avut loc în 1917; era un clip de … […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: