Original Video Animation (OVA)

Animaţia video originală este un termen care provine din animaţia japoneză (anime) – pentru filmele animate şi serialele făcute pentru a fi vizionate acasă. Majoritatea OVA-urilor sunt lansate direct pe video, fără a fi difuzate anterior la TV sau în cinematografe, deşi, uneori, prima parte a unei serii OVA era difuzată din motive promoţionale. Titlurile OVA erau disponibile în formatul VHS, devenind mai târziu populare pe LaserDisc şi pe DVD.

Format

La fel ca seriile anime create pentru a fi televizate, OVA sunt împărţite în episoade. Formatele media OVA sunt vândute conţinând un singur episod. Durata episoadelor variază de la câteva minute la două ore sau mai mult. O durată de 30 de minute este obișnuită, însă nu este o regulă.

O serie OVA poate conţine un singur episod sau mai multe. Probabil cea mai lungă serie OVA creată vreodată este “Legenda eroilor galactici”, care conţine 110 episoade principale.

Multe serii populare sunt animate la început ca OVA ca apoi să devină serii de televiziune sau filme. De exemplu, “Tenchi Muyo!”, a început ca OVA pentru ca mai târziu să fie extins în mai multe serii TV, trei filme etc.

“Tenchi Muyo!”, episod 1

Alte lansări OVA sunt create ca poveşti paralele, continuări, colecţii de videoclipuri muzicale sau episoade bonus care continuă seriile TV sau filmele, precum “Iubeşte-o pe Hina din nou”.

“Love Hina Again”,  episod 1

Animaţia OVA este cunoscută pentru calitatea ridicată a producţiilor. Titlurile OVA au în general un buget mai mare pe un episod decât o serie TV; de aceea şi calitatea tehnică a animaţiei este cel mai adesea superioară faţă de o serie TV.

Titlurile OVA sunt cunoscute şi pentru intrigile detaliate şi dezvoltarea personajelor care au rezultat datorită libertăţii creative oferită scenariştilor şi regizorilor. Pentru că episoadele OVA pot avea orice durată, regizorul are la dispoziție cât timp doreşte pentru a prezenta povestea. De asemenea nu există restricții legate de conținut sau cenzură pentru violenţă, nuditate, limbaj față de seriile pentru televiziune.

Publicul

OVA se adresează tipic fanilor anime de gen masculin. Bandai Visual a afirmat într-o conferinţă în 2004 (pentru noile serii OVA adresate femeilor) că aproape 50% din clienţi care au cumpărat DVD-uri anime în trecut erau bărbaţi între 25-40 de ani, pe când doar 13% erau femei de toate vârstele. Aceste statistici fac referire la DVD-uri în general, nu numai la seriile OVA, dar evidențiază tendinţele generale. Nikkei Business Publications a precizat într-un comunicat de presă că DVD-urile anime sunt în general cumpărate de către adulţi între 25-40 de ani. Seriile OVA adresate special femeilor sunt foarte puţine, un exemplu fiind “Earthian”.

“Earthian” – The Beginning of the End, Partea I

OVA-urile au apărut la sfârşitul anilor 1970. Pe măsură ce aparatele pentru casete video deveneau din ce în ce mai răspândite în locuinţele japoneze, industria de anime a crescut incredibil. Cererea pentru anime era atât de mare încât consumatorii s-ar fi dus de bună voie, direct la magazinele video, pentru a cumpăra animaţii noi pe loc. În Statele Unite ale Americii „direct-pe-video” era un peiorativ pentru lucrări care nu reuşeau să ajungă la TV sau cinema.

Prima apariție oficială OVA a fost “Dallos” din 1983, regizat de Mamoru Oshii şi lansat de compania Bandai. Alte OVA-uri timpurii faimoase, cu premiera la scurt timp după aceea, au fost “Fight! Iczer One!” şi “Megazone 23”. Alte companii au preluat repede ideea, iar pe la sfârşitul anilor 1980 piaţa era inundată cu OVA-uri.

“Dallos”, Partea I

În anii 1990, pe măsură ce economia Japoniei se înrăutăţea, producția de OVA-uri s-a redus. Pe deasupra, popularitatea crescândă a reţelelor prin cablu şi satelit a permis multor titluri noi să fie difuzate direct către public. Acest lucru ar fi fost imposibil altădată. Aşadar, multe seriale violente au devenit seriale TV obişnuite în dauna OVA-urilor.

Totuşi, în anii 2000 un nou val OVA a început să renască. Producătorii au lansat multe seriale TV fără difuzărea tuturor episoadelor, lansând unele episoade pe DVD-uri. De esemplu, ultimul episod al “Excel Saga” a fost oferit numai ca OVA, în mare parte din cauza problemelor de conţinut care ar fi făcut difuzarea TV imposibilă.

“Excel Saga” – melodia de început

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: