Istoric film de animaţie (23)

…adunate şi la lume date de Monica Micleuşanu 🙂

Rusia (13)

În anii 2000, când situația economică a Rusiei a devenit din ce în ce mai stabilă, piața animației s-a dezvoltat în așa fel încât a fost posibilă apariția unui număr tot mai mare de filme de lung-metraj produse de studiouri independente:  Studioul de Animație Melnitsa cu  filmul „Piticul Naslung” (Little Longnose), 2003, după povestea lui Wilhelm Hauff și Sudioul Solnechny Dom cu „Prințul Vladimir” (Prince Vladimir), 2006 bazat pe istoria veche a Rusiei, film care a avut cel mai mare număr de încasări în perioada aceea.

Alți doi creatori foarte apreciați:

Ivan Maximov a studiat fotografia la Institutul de Biofizică din Moscova. A lucrat ca ilustrator pentru diverse reviste, apoi a fost inginer la Institutul de Cercetare a Spațiului din Moscova. În perioada 1986-1989 a studiat regia de film și scenaristica.  Începând cu 1995 el a lucrat de acasă la „studioul virtual Ivan Maximov” unde a conceput filme și animații computerizate.

În 2003, a creat jocul pentru computer Full Pipe la Pipe Studio. În același an, devine profesor de regie și scenaristică.

„Slow Bistro”, 2003, regia Ivan Maximov

Lucrarea cea mai recentă a lui Maximov este “Rain Down from Above” din 2007.

“Rain Down From Above”, 2007, regia Ivan Maximov

Zoya Kireyeva (pentru a vedea un fragment din animație dați un click pe Foolish Girl!)

Foolish Girl”, 2006, regia Zoya Kireyeva

Yuriy Norshtein spunea despre lucrarea artistei: “Pentru mine acest film este un fenomen. A fost făcut de Zoya Kireyeva, cineastă la Studioul  Sverdlovsk. […] Este o artistă cu viziune.  Acest film este inspirat, probabil, din propria ei copilărie. Nu am văzut nimic similar în animație, nici măcar în cinematografie.”

“Osobennyi”, 2006, a fost primul film de animație realizat cu tehnica CGI (Computer Generated Imagery), tehnică despre care o să amintesc într-un un capitol aparte la secțiunea Tehnici de animație.

Soyuzmultfilm a încheiat un parteneriat cu Mikhail Shemyakin (pictor, scenograf, sculptor și publicist) pentru lucrarea “Gofmaniada”, un lung-metraj de animație de păpuși care a fost făcut intenționat fără ajutorul computerelor. Artistul semnează conceptul și art-design-ul iar regia este a lui Stanislav Sokolov. Filmul este despre viața și lucrările lui ETA Hoffman, scriitor și muzician german din perioada romantismului. Primele 20 de minute au fost arătate publicului larg în 2006.

“Kolobok”, 2006, în regia lui Vladlen Barbe este o animație după un basm slav asemănător cu “Omul Turtă Dulce”.

“Kolobok”, 2006, regia Vladlen Barbe, Partea I

“Kolobok”, 2006, regia Vladlen Barbe, Partea a II-a

Începând cu 2009, animația a intrat într-o nouă criză, toate proiectele fiind amânate pe o perioadă nedeterminată, iar pentru 2010 bugetul de la stat s-a înjumătățit. Comunitatea de animație a reacționat făcând apel la președintele Rusiei și la public.

NOTĂ: Pentru că animația din Rusia este foarte bogată și pentru că nu am putut să-i amintesc pe toți puteți vizita site-ul: http://www.animator.ru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: