Istoric film de animaţie (22)

…adunate şi la lume date de Monica Micleuşanu 🙂

Rusia (12)

Aleksandr Petrov

A studiat la Institutul Cinematografic și TV de Stat.  A fost, de asemenea, discipolul lui Yuriy Norstein la o școală de scenariști și regizori din Rusia.

“Vaca”, una dintre primele lucrări, este o adevărată operă de artă cu suflu tarkovskian. A fost nominalizată la Oscar în 1990.

“Vaca”,1989 (The Cow), regia Alexandr Petrov

După ce a realizat primele sale filme în Rusia, el a lucrat în Canada la scurt-metrajul “Bătrânul și marea” din care au rezultat 20 de minute de film. Lucrarea este realizată în pasteluri de ulei pictate pe sticlă, o tehnică care este stăpânită de doar câțiva artiști talentați din lume. Mai jos sunt două filme subtitrate în engleză în care artistul își explică metodele.

Making of_Alexander Petrov, Partea I

Making of_Alexander Petrov, Partea a II-a

Artistul folosește amprentele degetelor în loc de pensulă, pe foi de sticlă poziționate pe nivele diferite, fiecare acoperite cu vopsea de ulei uscată ușor. Astfel, Petrov adaugă adâncime picturilor sale. După aceea fotografiază fiecare cadru pictat de pe foile de sticlă, care sunt de 4 ori mai mari decât coala de hârtie A4 și apoi modifică ușor pictura pentru următorul cadru, reluând procesul de fiecare dată.

Lui Petrov i-au trebuit doi ani pentru a picta fiecare dintre cele 29.000 de cadre. Pentru a le filma s-a construit special un sistem de control al mișcării camerei, probabil cel mai precis stand computerizat de animație. Pe acesta s-a montat un aparat foto IMAX iar pe aparat a fost atașată o cameră video. A fost primul film din istoria animației realizat în IMAX.

Filmul “Bătrânul și marea” a primit Oscar în 2000 la secțiunea de Scurt-Metraje de Animație, Marele Premiu la Festivalul de Film Animat Annecy ș.a.

“Bătrânul și marea”,1999 (The Old Man And The Sea), regia Alexandr Petrov, Partea I

“Bătrânul și marea”,1999 (The Old Man And The Sea), regia Alexandr Petrov, Partea a II-a

Când s-a reîntors în Rusia, el a lucrat la cel mai recent film, “Dragostea mea” (My Love), care a fost finalizat în 2006 după trei ani de lucru. Premiera a avut-o la Festivalul Internațional de Animație Hiroshima, unde a câștigat Premiul Publicului și Premiul Special al Juriului.

Stilul artistic al lui Petrov poate fi încadrat într-un soi de realism romantic. Oamenii, animalele, peisajele sunt pictate și animate foarte realist, dar există secvențe în care artistul descrie gândurile și visele personajelor.  În “Bătrânul și marea” de exemplu, pescarul visează că el și peștele sunt frați înotând în mare și pe cer. În “Dragostea mea”, dorind să sublinieze maladia personajului principal, Petrov îl arată pe acesta îngropat sub zăpadă într-o noapte întunecată.

“Dragostea mea”, 2006, (My Love), regia Alexandr Petrov, Partea I

“Dragostea mea”, 2006, (My Love), regia Alexandr Petrov, Partea a II-a

“Dragostea mea”, 2006, (My Love), regia Alexandr Petrov, Partea a III-a

Reclame
Comments
One Response to “Istoric film de animaţie (22)”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Paint-on-glass animation: este o tehnică de animație în care se folosesc vopseluri de ulei pictate pe foi de sticlă. Vezi Alexander Petrov. […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: