Istoric film de animaţie (21)

…adunate şi la lume date de Monica Micleuşanu 🙂

Rusia (11)

Michail Aldashin

Artist foarte apreciat în Rusia și peste hotare. Exuberanța și prospețimea se observă în fiecare dintre lucrările sale realizate în stiluri și tehnici diferite.

Aldashin a absolvit Școala de Navigație, lucrând o perioadă în acest domeniu. Mai târziu și-a schimbat opțiunea devenind scenograf pentru filme live-action. În timp ce studia la Institutul de Artă Cinematografică de la Moscova, a început să fie interesat de animație, pentru că simțea că putea să combine design-ul, muzica și scrisul, într-o singură formă de artă. Până la un moment dat cunoștințele lui în ceea ce privește arta animației s-au limitat la creațiile Uniunii Sovietice și ale Europei de Est. Dar, în scurt timp, el a participat la numeroase festivaluri internaționale având șansa să descopere filme realizate de artiști din toată lumea.  

“Poumse”, 1990, este o miniatură stilistică despre arta negoțului în care un bărbat din lumea modernă “civilizează” o insulă locuită de băștinași…însă lucrurile iau o turnură neașteptată.

“Poumse”, 1990, regia Michail Aldashin

În “Kele”, 1991, două fetițe sunt luate prizoniere de un spirit malefic, Kele, însă acestea reușesc să scape folosind cu ingenuitate diverse șiretlicuri.

Konstantin Bronzit

Animatorul și regizorul, Konstantin Bronzit a absolvit Institutul de Arte Frumoase Repin de la St. Petersburg, în 1983. El a lucrat ca animator la Studioul de Animație Lennauchfilm, unde a realizat animații educative.  Aici a făcut prima sa lucrare, “Karusel”, 1988.

În 1992  a absolvit și Academia de Arte V. Mukhina, iar în 1994 a participat la cursurile de scenariu și regie susținute de cunoscutul Fyodor Khitruk.

În perioada 1993-1995 a lucrat ca scenarist, regizor și animator la Studioul Pilot, unde a creat câteva filme de scurt-metraj, iar între anii 1996-1999 a lucrat la Studioul Pozitiv TV.

„Pacifier”, 1993, regia Konstantin Bronzit

În 1998, Bronzit a finalizat filmul “La capătul pământului” (At the Ends of the Earth), care a fost promovat intens într-un circuit al festivalurilor de gen de către compania de distribuție franceză Folimage. Acest film a câștigat peste 70 de premii.

“La capătul pământului”, 1998 (At the Ends of the Earth), regia Konstantin Bronzit

Din 1999 a lucrat la Studioul de Animație Melnitsa, ca art director în proiectele “Aventuri în Orașul de Smarald” (Adventures in Emerald City), 2000 și “Piticul Naslung” (Little Longnose), 2003 după povestea lui Wilhelm Hauff.

În 2004 a regizat lung-metrajul “Alesha Popovitch and Tugarin Dragon” (pentru a vedea un fragment vizitați http://vision.rambler.ru/users/nashekino/1/mult/). Bronzit a declarat  că a fost nevoit să termine filmul într-un timp foarte scurt (i s-a dat la dispoziție doar un an). Acest lucru l-a forțat să scrie scenariul în timp ce lucra pentru secvențele animate. Filmul a înregistrat un mare succes în Rusia.

Scurt-metrajul din 2007, “Lavatory Lovestory” a câștigat Premiul pentru Cel Mai Bun Scenariu la Festivalul de Animație Open din Rusia și a fost nominalizat pentru Oscar la secțiunea Scurt-metraje de Animație, 2009.

“Lavatory Lovestory”, 2007, regia Konstantin Bronzit

Și… o parodie scurtă după cunoscutul film Die Hard cu Bruce Willis:

“Die Hard”, 1998, regia Konstantin Bronzit

Alexei Kharitidi

Regizor, designer, ilustrator, animator.

Kharitidi a început să lucreze ca animator autodidact din 1987. Mai târziu, a absolvit Institutul Avansat de Scenaristică și Regie de Film din Moscova. Filmele lui au participat și au câștigat premii la numeroase festivaluri internaționale. Animația “Gagarin” a luat Premiul Palm d’Or la Cannes în 1995. Aceeași animație a mai luat Premiul Juriului, Premiul pentru cel mai Amuzant Film, Annecy 1995, Premiul Juriului, Hiroshima 1996, Premiul Special de Animație, Premiul Gordon Bruce pentru Umor, Ottawa, 1996 și a fost nominalizată la Oscar în 1996.

“Gagarin”, 1994, regia Alexei Kharitidi

“Once By The Blue Sea”, 1998, regia Alexei Kharitidi

Kharitidi s-a mutat în Canada în 1998. De atunci el lucrează ca regizor și animator pentru companiile Studio Pascal Blais, Cinar Animation, Sardine Productions ș.a. În ultimii ani, artistul lucrează în programul Flash, ca tehnică de animație, pe lângă cea tradițională. Cel mai recent film al său, „Darts In The Snow” este realizat în Flash.

„Darts In The Snow”, 2007, regia Alexei Kharitidi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: