Fobia de şoareci – Zemmifobia lui Figaro Pho

de Gabriela Romaneț, oracoolblog.wordpress.com

Figaro Pho, personajul fobic creat de Luke Jurevicius pentru ComedyOnABC, are fobie de șoareci. Zemmifobie se numește fobia de șoareci mari, percepuți exagerat de mari.

Fobia de animale se declanșează în perioada cuprinsă între 2-3 ani și 6-7 ani și se poate reactiva în orice moment al vieții. Fricile sunt dezvoltate în perioada oedipiană, când băiatul este conflict cu tatăl, iar fetița cu mama. Copilul, băiat sau fată, se simte vinovat față de gândurile sadice îndreptate împotriva părintelui rival. Teama de pedeapsă pentru ceea ce gândește el îl determină să se teamă de părintele “agresor”, mai bine-zis imaginat a fi agresor. Dar, în timp ce îl urăște și produce fantasme sadice și de pedeapsă, copilul își iubește părintele. Tendințele de iubire și ură față de același părinte intră în conflict. Conflictul psihic este greu de suportat de copil, iar psihicul diminuează intesitatea luptei între două forțe afective opuse prin deplasarea temerii de agresor sau de pedeapsa care ar proveni din partea agresorului spre un animal. O dată ce a găsit un obiect asupra căruia să proiecteze angoasele de agresiune și persecuție și pe care să-l numească  ca obiect de care se teme, copilul va evita obiectul. Acesta este simptomul fobic.

Copilul, aflându-se în perioada animistă a dezvoltării, atribuie animalelor caracteristici umane. Animalul devine astfel un substitut al părintelui de care se teme. Animalul care suportă deplasarea este ales după semnificația pe care o are pentru copil. Fiecare copil are propria poveste, fiecare persoană are propria istorie de viață.

În acest filmuleț, creat și regizat de Luke Jurevicius, Figaro Pho așteaptă ziua în care “marele șoarece” vine acasă să-l atace. Zemmifobia lui Figaro Pho pune în evidență percepția deformată a realității.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: