Istoric film de animaţie (15)

…adunate şi la lume date de Monica Micleuşanu 🙂

Rusia (5)

Yuriy Norstein

Unul dintre cei mai faimoși animatori ruși este Yuriy Norstein. După ce a studiat o școală de arte, Norstein a lucrat inițial la o fabrică de mobilă. Apoi a absolvit un curs de doi ani de animație și s-a angajat la studioul Soyuzmultfilm în 1961. Primul film la care a participat ca animator a fost “Cine-a zis Miau”?” (Who Said “Meow?”) în 1962.

După ce a lucrat ca artist animator în peste 50 de filme, Norstein a avut șansa să își regizeze propriul său film. În 1958 a debutat cu “Prima zi, 25 octombrie” (25th October, the First Day) împreună cu Arkadiy Tyurin.

“Prima zi, 25 octombrie”, 1958 (25th October, the First Day), regia: Yuriy Norstein, Arkadiy Tyurin

Următoarea lucrare, “Bătălia de la Kerzhenets” (The Battle of Kerzhenets) este o animație de artă, pornind de la imagini cu icoane și fresce rusești din secolele XIV-XVI. Este realizată în tehnica stop-motion împreună cu regizorul Ivan Ivanov-Vano. Filmul a luat Marele Premiu la Festivalul de la Zagreb în 1972 și tot Marele Premiu la New York, 1973.

“Bătălia de la Kerzhenets”, 1971 (The Battle of Kerzhenets), regia: Ivan Ivanov-Vano și Yuriy Norstein

Scurt-metrajele sale “Ariciul în ceață” (Hedgedog in the Fog), 1975 și “Povestea Poveștilor” (Tale of Tales), 1975 ar putea fi numite capodopere ale animației ținând cont de profunzimea imaginii, atmosfera magică și tehnica deosebită.

“Ariciul în ceață“, 1975 (Hedgehog in the fog), regia Yuriy Norstein

“Povestea Poveștilor” a primit premiul pentru cel mai bun film de animație al tuturor timpurilor la “Festivalul Artelor Olympic” Los Angeles în 1984, și din nou în 2002.

“Povestea Poveștilor”, 1975 (Tale Of Tales), regia Yuriy Norstein, Partea I

“Povestea Poveștilor”, 1975 (Tale Of Tales), regia Yuriy Norstein, Partea a II-a

“Povestea Poveștilor”, 1975 (Tale Of Tales), regia Yuriy Norstein, Partea a III-a

În anii ’70 Norstein a lucrat ca animator, dar și ca regizor la multe filme. Odată cu trecerea timpului animațiile lui au devenit din ce în ce mai complexe, picturile mai cizelate iar schițele în creion mai sofisticate.

El folosește o tehnică specială implicând mai multe planuri pictate pe sticlă și suprapuse la o distanță de 25-30 de cm între ele. Filmarea de sus a acestei structuri cu profunzimea  de 1 m are ca rezultat o imagine tridimensională. Aceste planuri individuale erau deplasate orizontal, mai aproape sau mai departe de cameră pentru a dinamiza personajele.

O perioadă însemnată Norstein a colaborat cu soția lui, artista Franchesca Yarbusova (art director în animație) și cu cineastul Aleksandr Zhukovskiy.

La sfârșitul lui ’70 și începutul lui ’80, animațiile sale au fost prezentate în Uniunea Sovietică și peste hotare, artistul obținând mai multe premii internaționale. Ca o ironie a sorții, Norstein a fost dat afară de la Soyuzmultfilm în 1985 pentru dezvoltarea prea lentă a proiectului “Pardesiul” (The Overcoat), film de lung metraj început încă din 1981. Subiectul se bazează pe o povestire cu același nume a lui Nikolai Gogol. În perioada respectivă, pe parcursul a doi ani, Norstein a realizat împreună cu echipa sa de trei oameni doar zece minute de film.

Artistul perfecționist, poreclit “Melcul de Aur”, încă mai lucrează la acest proiect marcat de dificultăți financiare. Însă Norstein declară că va rezolva aceste probleme și că va duce lucrarea la bun sfârșit. Până în prezent au fost încheiate cel puțin 25 de minute. Se estimează că filmul va avea 65 de minute.

Pentru public sunt disponibile două.clipuri la o rezoluție foarte slabă. Vă prezint mai jos unul dintre ele.

“Pardesiul”, 1981-???, clip

În aprilie 1993, Norstein și alți trei animatori cunoscuți (Fyodor Khitruk, Andrey Khrzhanovsky și Eduard Nazarov) au fondat în Rusia, Școala de Animație și Studioul “Shar”.

Artistul a avut colaborări și cu regizorul japonez Kihachiro Kawamoto la filmele:

“Zile de iarnă” (Winter days), 2003, în care Yuriy Norstein a fost ales printre cei 35 de artiști (japonezi și din întreaga lume) pentru a contribui la animație…

“Zile de iarnă”, 2003 (Winter days), regia Kihachiro Kawamoto

…și la lung-metrajul  “Cartea celor morți” (The Book of the Dead) în 2005…

“The Book of the Dead”, 2005 – trailer

Reclame
Comments
2 Responses to “Istoric film de animaţie (15)”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Poveștilor”, 1975 (Tale Of Tales), regia Yuriy Norstein (vezi Istoric film de animație […]

  2. […] Yuriy Norshtein spunea despre lucrarea artistei: “Pentru mine acest film este un fenomen. A fost făcut de Zoya Kireyeva, cineastă la Studioul  Sverdlovsk. […] Este o artistă cu viziune.  Acest film este inspirat, probabil, din propria ei copilărie. Nu am văzut nimic similar în animație, nici măcar în cinematografie.” […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: