Fobia de lemn – Ylofobia lui Figaro Pho

de Gabriela Romaneț, oracoolblog.wordpress.com

Figaro Pho, personajul fobic creat de Luke Jurevicius pentru ComedyOnABC, are fobie de copaci, mobilă și orice conține lemn. Ylofobia este fobia de lemn natural sau procesat.

Orice obiect din lemn este animat în fantasmă pentru a-l transforma în agresor. Teama de agresorul uman este deplasată asupra agresorului lemn. Deplasarea temerii se petrece în viața psihică a persoanei care se teme. Persoana de care se teme nu a exersat o acțiune agresivă asupra persoanei care se teme, doar este investită afectiv cu puterea de a exersa dominația, abuzul, pedeapsa. Este un proces psihic care dă indicii asupra conflictelor interioare.

Dacă privim din perspectiva pericolului pe care lemnul sau orice al obiect fobic l-ar reprezenta pentru o persoană, fobia este o frică irațională și nejustificată. Dar, dacă privim fobia de un obiect bine precizat, lemnul în cazul nostru, ca deplasare a temerii de la o persoană, unul dintre părinți în cele mai multe cazuri, la un obiect, atunci fobia se formează utilizând angoasa provenită din sentimentul de vinovăție față de părinte și reprezintă teama de pedeapsa.

Așadar, simptomul fobic se creează ca o soluție de compromis între forțele psihice aflate în conflict: sentimentele ambivalente de iubire și ură față de unul dintre părinte, fantasmele specifice perioadei oedipiene, vinovăția față de sentimentele contradictorii,  teama de pedeapsa fantasmată. Iar, obiectul fobic se alege în funcție de semnificația pe care o are obiectul și în funcție de gradul în care obiectul suportă proiecțiile persoanei pe cale să formeze fobia.

În filmulețul creat și regizat de Luke Jurevicius, Figaro Pho ilustrează fobia de lemn, numită ylofobia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: