Fobia de sete – Xerofobia lui Figaro Pho

de Gabriela Romaneț, oracoolblog.wordpress.com

Figaro Pho, personajul fobic creat de Luke Jurevicius pentru ComedyOnABC, se teme de a-i fi sete, de situația în care nu poate să-și satisfacă dorința de a bea apă. Această fobie se numește xerofobie.

Teama este generată de fantasmarea situației că ar fi în imposibilitate de a bea apă sau că nu este în apropierea apei atunci când îi este sete. Xerofobia se formează pe fixația la pulsiunea orală și la stadiul în care satisfacerea dorinței nu putea fi amânată datorită incompletei dezvoltări psihosomatice.

Situația arhaică este sânul care alăptează insuficient, care seacă, iar bebelușul nu se hrănește și nu se hidratează suficient. Plânge până când mama depistează dificultatea generatoare de tensiune și suferință. Angoasa originară este inerentă situației frustrante în care se află. Dar, de la frustrare la traumă,  de la traumă la simptom fobic se parcurge un traseu nevrotic complicat și personalizat.

Iată-l pe Figaro Pho fantasmând apa și dorind să fie în apropierea apei. Xerofobia nu se referă la dorința acută de a bea apă și la frustrarea nevoii, numită sete, ci se referă la starea de bine atunci când persoana e în preajma apei și starea de rău și panică când nu este pe lângă apă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: