Fobia de urâțenie – Wretchophobia lui Figaro Pho

de Gabriela Romaneț, oracoolblog.wordpress.com

Figaro Pho, personajul fobic creat de Luke Jurevicius pentru ComedyOnABC, are fobie de urâțenie, de propria urâțenie.

Wretchophobia nu este în termeni propriu-ziși o fobie, este fobie datorită angoasei, temerii, panicii față de propria urâțenie. Wretchophobia se fundamentează și se structurează pe patologia narcisică. Fixația narcisică din copilărie provoacă traume ulterioare și noi fixații care generează o nouă structură, cum ar fi wretchophobia ca tulburare nevrotică anxiogenă. Vulnerabilitatea narcisică se exprimă prin tendința de control a imaginii propriului corp pentru a-și asigura sinele frumos.

Afectarea imaginii de sine produce tulburări de percepție a propriului corp. Un sine frumos produce o imagine frumoasă și o reprezentare grafică frumoasă. Sinele frumos sau urât este reflectat în oglindă sau pe pânză, cum și reflecția urâtă sau frumoasă reglementează modul frumos sau urât de a se percepe.

Clivajul sinelui în bine și rău se concretizează într-un conflict între reprezentarea corpului frumoasă sau urâtă. Etica binelui și răului este proiectată în estetica urâtului și frumosului și este trăită de persoană în cadrul ambivalenței afective, mă iubesc – mă urăsc, mă admir – mă detest.

Wretchophobia este proiecția imaginii sinelui asupra reprezentării corporale și invers, introiecția reprezentării corporale ca reglator al imaginii sinelui. Relația dintre sine și corp constă în funcția atribuită reprezentării corporale de a conține imaginea sinelui.

Iată cum Luke Jurevicius apelează la personajul lui Oscar Wilde, Dorian Grey, pentru a-i crea lui Figaro Pho wretchophobia.

Reclame
Comments
One Response to “Fobia de urâțenie – Wretchophobia lui Figaro Pho”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] că oglinda nu redă imaginea corpului fantasmat sau persoanele care se percep mai frumoși sau mai urâți decât percep ceilalți, în majoritatea […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: