Fobia de viteză – Vellocifobia lui Figaro Pho

de Gabriela Romaneț, oracoolblog.wordpress.com

Lui Figaro Pho, personajul fobic creat de Luke Jurevicius pentru ComedyOnABC, îi este teamă de viteză, de viteza nelimitată ce l-ar duce în Univers. Teama de viteză se numește vellocifobie.

Viteza devine obiectul fobiei atunci când este asociată angoasei de moarte. Angoasa de moarte este una dintre angoasele primare, arhaice care-și caută expresie în angoase secundare, temeri ulterioare, construite și elaborate.

Viteza care poate omorî reprezintă un pericol real. Teama față de pericolul real nu se transformă în fobie de acel pericol. Teama în fața anticipării pericolului, anticipare care presupune implicit și o căutare a pericolului, o punere în scena fantasmei a situației periculoase, naște panica, angoasa care se transformă în fobie pentru că nu poate fi elaborată de gândire. Fobia este încercarea de a găsi un compromis între pericolul care vine din interior și mecanismele de apărare față de acest pericol. Simptomul fobic constă în externalizarea pericolului intern, proiectarea angoasei arhaice.

Cu viteză către moarte, aș traduce vellocifobia. Figaro Pho se teme de orice situație care i-ar declanșa angoasa de moarte, în timp ce provoacă situația riscantă de a muri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: