Reflexii de groază

de Gabriela Romaneț, oracoolblog.wordpress.com

Iată un montaj de scene din filme de groază. Scenele sunt clișee ale filmelor de groază pentru a provoca reacții și a activa angoasele primare ale oamenilor. Scena din baie, când cineva se uită în oglinda dulapului cu medicamente și acolo apare, dintr-odată, ceva ce te sperie, este un prototip, care-și atinge de fiecare dată scopul.

Producția de filme horror este în expansiune, ca răspuns la nevoia noastră. De ce avem nevoie să ne speriem? Activând angoasele primare, traumatice, de moarte, repunem în scena vieții pihice perioada din copilărie în care pericolul de moarte venea în mod confuz din exterior și din interior. Halucinațiile vizuale predomină la copii, sunt inerente dezvoltării psihice. De la cele elementare, puncte negre sau scântei, comunele umbre diforme, până la cele mai complexe, bine definite, în care fenomenele și obiectele sunt percepute scenic, având panoramă și mișcare, halucinațiile sunt însoțite de emoții puternice, care pot deveni traumatizante în evoluția copilului. Producția fantasmatică preia halucinația și formează puncte  și falii care fragmentează viața psihică și concepția despre lume și viață. Din acel moment, continuarea existenței  reprezintă o învingere a pericolului de moarte. Nu mai contează dacă sursa pericolului este externă sau internă, ci că rămâne fixată angoasa, în formele ei variate nevrotice sau psihotice: de moarte, de persecuție, de fragmentare, de dezintegrare, de castrare, de separare, de abandon etc.

Filmul de groază preia temele fundamentale ale agoaselor, le dă formă și reprezentare, pune în scenă scenariul produs în fantasmă, iar spectatorul reactivează regresiv și repune în trăire momentele care au marcat puternic evoluția psihică. De cele mai multe ori, angoasa declanșată este asociată cu o condensare a punctelor nevrotice și pune în mișcare un întreg sistem de mecanisme psihice de apărare.

Reclame
Comments
3 Responses to “Reflexii de groază”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Pe aceeași temă vezi și Reflexii de groază […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: