Pedepse și reeducare în Evul Mediu

În Evul Mediu, cei dovediți vinovați erau supuși pedepselor în public. Pedepsele nu erau date pentru a reeduca o persoană, ci o comunitate prin metoda „oferirii exemplului”. Vinovații erau introduși într-un cilindru ilustrat cu păcatele lor. Banda desenată explica mulțimii că tipul de greșeală este însoțit de un tip de pedeapsă.

Oamenii erau purtați prin oraș cu clopoțelul de gât, iar mulțimea se dădea la o parte și striga „Priviți, priviți, un hoț!”

Pedepsit pentru beție, agresivitate domestică și furt:

Reeducare prin muncă în folosul comunității, în timp ce comunitatea îl asista:

Pedeapsă pentru interpretare deplorabilă la un instrument muzical:

Pedeapsă pentru limbaj obscen injurios:

Pedeaspă pentru certuri și scandaluri:

Pedepsirea unui brutar pentru că făcuse porții de pâine prea mici, înșelând cumpărătorii. Pedeapsă pentru înșelăciune:

Pedeapsă pentru înșelăciune la jocuri de noroc:

Pedeapsă pentru soții „rele”, care nu îngrijeau bărbatul, adică nu spălau hainele, nu-i făcea mâncare, nu dereticau prin casă:

Reclame
Comments
2 Responses to “Pedepse și reeducare în Evul Mediu”
 1. Pneumaton spune:

  Bravo, dar cercetarea trebuie continuata neaparat! sa nu uitam ca pedepsele ne „modeleaza” comportamentul defectuos pe care il avem la maturitate, tendintele dictatoriale, orgoliul, agresivitatea, paranoia etc. Aceste ingrediente maladive care (inca) sunt transmise la copii prin restrictii, abandon, umilinta, bataie! Din pacate, saracia genereaza multa frustrare, iar la noi, la romani, frustrarea este probabil factorul nr1 care duce la o educatie gresita a copiilor si care, mai tarziu duce la o politica gresita. Toate acestea sunt probleme cu o traditie veche “social-crestina” care a inoculat de-a lungul timpului sentimentul de vinovatie, constiinta pacatului, iar de aici, chiar daca nu pare sa aiba legatura, masochismul, sadismul, manipularea! Evident, crestinismul poarta doar o parte din vina, fiindca mai sunt si alte religii generatoare de „patologii spirituale”, dar cele mai grave sunt razboaiele si sistemele penitenciare. Cred ca trebuie continuata cercetarea in acest sens, pornind de la cateva lucrari importante: “Anormalii” sau „A supraveghea si a pedepsi” de Michel Foucault si, de ce nu, “Lumea ca vointa si reprezentare” (1819 / Schopenhauer) in care “Vointa de putere” este una dintre temele centrale. Cam atat pe moment. Mult succes! Ps. Ar mai fi de vazut documentarul “Religulous” din 2008. Este savuros! 🙂

  • Erau pedepsiți oamenii pentru tulburări comportamentale sau încălcări ale Legii eticii, dar și pentru cercetări care ar fi contrazis știința religioasă. Pedeapsa pentru reeducare era utilă pentru comunitate, pentru a preîntâmpinaa abaterea. Nu se reeduca individul, ci specia, grupul social. Era important exemplul: dacă faci asta, vei fi umilit în public. Pedeapsa pentru îndrăzneala de a gândi, de a descoperi, de a cerceta era dată „în privat”, departe de ochii lumii. Nu trebuia să se știe că un om e pedepsit, pentru că s-ar fi aflat că acel om a făcut o descoperire ce contrazicea religia și adevărurile absolute ale religiei. Inchiziția veghea asupra conservării puterii de manipulare pe care sistemul religios, devenit politic, îl oferea, fiind aprigă, violentă, sadică. Pedeapsa era tortura, iar instrumentele erau pe măsură. Am găsit un top 10 al instrumentelor de tortură folosite de Inchiziția spaniolă. http://www.click.ro/pe_glob/ciudatenii/Evul-Mediu-instrumente-periculoase-tortura_0_863313706.html
   Nu reeducarea în Evul Mediu ne face să ne rușinăm de perioada întunecată a evoluției omului, ci pedepsele împotriva descoperirii, curiozității umane și dorinței de evoluție. G.R.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Psiholog Gabriela Romaneţ

 • Micleusanu Foto

 • RomanTolici.ro

  Freddie Mercury

 • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: